Хора не се допускаха до града заради опасността

Приключи евакуацията на жителите на Неа Анхиалос, след като в четвъртък вечерта се взривиха военни складове. Пожарът застрашава и бензиностанции край Волос.

Огънят, който беше в непосредствена близост до Неа Анхиалос, е овладян, но евакуацията продължи до късни следобед на петък заради двата взрива в складове, които причиниха щети. Все още няма официална информация от какво са причинени експлозиите.

Заради пожарите в Гърция: Експлозии в складове за боеприпаси

Предполага се, че става дума за взривени боеприпаси и горива в различни съдове, но това още не е потвърдено. Местните хора споделят, че знаят за боеприпаси, които са разположени по хълмовете. Досега редовно се е почиствала тревата около тях, за да не се взривят, така че вероятно в този случай непочитената суха трева около тях е довела до експлозиите.

Полунощ - тревогата край Волос се усеща навсякъде. На магистралата през няколко километра интелигентните системи предупреждават за екстремна опасност от пожари, а полицията се движи навсякъде с включени светлини. Най-застрашено е градчето Неа Анхиалос.

На входа на населеното място отвсякъде има огнища с видим висок огън. Полиция спря екипа на NOVA. Опита да върне и част от хората, но те обясниха, че трябва да стигнат до къщите си, и бяха пропуснати. В града - едва се диша. Навсякъде почти непоносимо мирише на дим, изгорели кабели и пластмаси. Пламъците се виждат - близо са и вятърът ги духа към кварталите.

И тук във вътрешността на градчето е напълно безлюдно. Екипът на NOVA стигна до един от хотелите, в който имаше намерение да се настани. Собственикът на хотела обаче обясни – кратко и ясно: „Градът е евакуиран, няма хора тук, моля напуснете”.

Екипът ни среща семейството на Йорго. Нямат време за дълги разговори, защото са измолили от полицията 10 минути, за да съберат нещата си. „Не искам да напускам, но трябва, защото цялото семейство каза, че е добре да послушаме властите. Не сме сигурни къде ще отидем, но вероятно в хотел във Волос. Пакетираме всичко и тръгваме - няколко дрехи, фенерчета и това е”, твърди той.

САМО ЗА ДЕН: 61 нови пожара избухнаха в Гърция (ОБЗОР)

Йорго ни показва видео от момента, който е причинил евакуацията – мощен взрив с неясен първоначално произход. Виждайте взрива, решаваме да напуснем Неа Анхиалос веднага. На изхода на градчето обаче се оказва, че това не е лесно. Група местни жители са се събрали и спорят с полицията. Искат да се върнат в домовете си. А ние искаме да се отдалечим бързо. Полицията ни осигурява коридор.

„Искам да се прибера в Агиалос! Искам! Но не мисля, че ще ме пуснат, не знам какво ще правя, сега ще мисля къде да остана, някъде навън из Волос, така мисля да нощувам”, заяви възрастна жена.

Сутринта вече е много по-спокойна. Огън няма. Екипът ни влиза отново в градчето и навсякъде летят самолети. Целта им е да овлажняват хълмовете, за да не възникне нов пожар. Притеснението от нови експлозии остава и затова евакуацията не е отменена.

„ Тези експлозии беше много естествено, че ще се случат. Властите не се грижат за това да почистват, да косят някои по-особени територии, за които се знае, че има боеприпаси. Навсякъде по тези хълмове има боеприпаси. Ние го знаем, но те явно не”, твърди местна жителка.

А в следобедните часове край Волос продължиха да избухват пожари – един след друг. Поредният такъв – с непрестанно тлеене и постоянно разгаряне, се оказа изключително труден за потушаване, въпреки багерите, с които се работеше. Някои от пътищата около Волос и Неа Анхилаос ще останат затворени, до пълното осигуряване на безопасността в района. Което всички се надяват да се случи скоро.

Късно вечерта в четвъртък пожар избухна в печатница на Крит. Мъж е бил тежко ранен. Десетки горски пожари бушуват на острова.