Новината за кончината на бившия социален министър съобщи съпругата му

Напусна ни Иван Нейков. Бившият социален министър си отиде на 68 години след тежко боледуване. Дълги години той оглавяваше Балканския институт по труда и социалната политика.

„България загуби голям експерт, а аз скъп приятел”. С тези думи икономистът Мика Зайкова съобщи новината за внезапната кончина на Иван Нейков. Работата им ги среща преди повече от 30 години.

„Ужасно ми е мъчно! Първо той ми беше голям приятел, той беше най-балансираният, най-тихият, интелигентен човек. Работил е в КНСБ, знаете, работил е като министър, като директор на институт, но навсякъде той внасяше едно спокойствие, баланс, никога не повишаваше тон. Това му беше най-характерното и затова хората го обичаха и уважаваха”, сподели Мика Зайкова.


Първоначално отдаден на работата си в КНСБ, през 1997 г. Нейков оглавява социалното министерство в кабинета на Стефан Софиянски. Остава начело и в правителството на Иван Костов.

„България загуби един голям експерт, специалист, който беше истински министър на труда и социалната политика, по простата причина, че той разбираше от тези проблеми и успяваше да внесе един баланс в разговорите”, заяви Мика Зайкова.

През последните години Иван Нейков ръководеше Балканския институт за социална политика. При едно от последните си участия в ефира на NOVA той коментира и план-сметката на държавата за 23-та година.

Поклон пред паметта му!