Повече от 20 000 души са били принудени да напуснат домовете си и крайбрежните хотели

Гърция ще предложи едноседмичен безплатен престой на Родос през 2024 г. на туристите, чиято ваканция е била прекъсната заради горските пожари. Огнената стихия бушува дни наред, разрушавайки къщи и хотели и принуждавайки хиляди да се евакуират.

Туризмът е основният двигател на гръцката икономика, която излезе от дълговата криза през 2018 г., а Родос, деветият по големина остров в източната част на Средиземно море, е популярно място за почивка.

Отмениха извънредното положение на гръцкия остров Родос

Пожарът избухна на 18 юли в централната част на Родос. Гърция съобщи, че е извършила най-мащабната евакуация, предприемана някога в страната.

Повече от 20 000 туристи и местни жители са били принудени да напуснат домовете си и крайбрежните хотели. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви пред британската телевизия ITV, че пожарът е засегнал 15% от Родос. По думите му ситуацията вече е "нормализирана", но властите "разбират, че това е причинило известно неудобство на посетителите".

САМО ЗА ДЕН: 61 нови пожара избухнаха в Гърция (ОБЗОР)

"За всички онези, чиято почивка е била прекъсната в резултат на горските пожари, гръцкото правителство в сътрудничество с местните власти ще предложи една седмица безплатна почивка на Родос, следващата пролет, следващата есен, за да сме сигурни, че те ще се върнат на острова и ще се насладят на природната му красота", каза Мицотакис.

Премиерът заяви, че горските пожари в Средиземноморието не са нещо необичайно, но изменението на климата е увеличило тяхната интензивност.