Той е пострадал в района на връх Полежан

Планински спасители от Банско проведоха акция в Пирин през вчерашния ден. Сигналът бил за мъж от Белгия, който е пострадал в района на връх Полежан. Той бил със счупен крак.

Акция по спасяването на белгиец със счупен крак в Пирин

Военен хеликоптер също се включи в спасителната акция. Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа хеликоптерът е трябвало да се приземи на 800 метра от пострадалия. 2 часа е отнело на спасителите да пренесат туриста до машината. Според спасителите Иван Ангелинин и Атанас Уков бъдещето в планинското спасяване е в използването на хеликоптери.

"Безкрайни благодарности на всички, които направиха този полет възможен. За пореден път спестиха зверски усилия на спасителите и много страдания на пострадалия. Това е бъдещето, не е нормално в 21 век пострадали да се носят 10-12-15 часа в планината през изключително тежък терен. Много е неприятно, когато на чуждестранен гражданин, турист, дошъл да посети нашата страна, трябва да му обясним, че хеликоптер няма и трябва да бъде носен над 10 часа, много е неприятно бъде обяснено това", посочи Уков.

Повече гледайте във видеото.