Всички те са в стабилно състояние

За последните 12 дни - четирима души получиха шанс за живот в университетска болница “Лозенец” след трансплантация на бъбреци. Всички те са в стабилно състояние. 

Иван Иванчев влиза в списъка на чакащите за трансплантация на бъбреци преди 7 години, през тях хемодиализата заема основното място в живота му.

"Много е тежко. Отнема ти свободното време, отнема приятели, семейство. В последните месеци съм се молил само на Господ, вечер преди да си легна. Отчаян бях и не вярвах, но ето че се случи", разказа Иванчев. 

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

В края на юли получава дълго чакано обаждане. "Никога няма да го забравя. Беше неделя следобед, в 15:10 ч. точно", каза той. 

Получилите шанс за живот като Иван в болница "Лозенец" от началото на година до момента са 9. С 5 повече от тези, за същия период миналата година.

"В последно време не се е случвало толкова бързо, една след друга трансплантации. Надяваме се тази тенденция да продължи и съответно да има повече донори", посочи д-р Катина Стойчева, уролог в УМБАЛ "Лозенец". 

За да се постигне това, обаче, според д-р Катина Стойчева, трябва по-добра организация от страна на държавата, както и популяризация на донорството.
"Самите хора да осъзнаят, че това не е нещо лошо да се даряват органи, колкото и тежко да е в такъв момент", добави тя. 

ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ: Германска туристка почина във Варна, близките ѝ дариха органите ѝ

За Иван Иванчев остава мечтата за новия му живот. И още една - някога да срещне семейството на 32-годишния мъж, което е взело решението да дари органите му.
"Благодаря им от сърце, нека да им се върне и на тях добро. И да се помага на хора, които имат нужда като мен, защото е много тежко", каза Иванчев. 

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Лекар от Пазарджик се нуждае от средства в битката с коварно заболяване