Жители на града настояват да се пусне вода от язовир Ястребино

Жителите на Омуртаг отново излизат на протест заради проблема с безводието. Недоволните се събраха днес по обяд в центъра на града. Искането им е общинската администрация да възложи на ВиК-Търговище изпълнението на задачите, които Министерството на регионалното развитие вече разреши, а именно - да се пусне вода от язовир Ястребино.

Преди дни регионалното министерство „даде своята благословия” за това. Ето защо на протеста има и плакати с надпис: „Царят дава, пъдарят не дава”.

Кметът казва, че язовир Ястребино не е вързан към водопровода на Омуртаг.

„Девет месеца общината няма капацитета, според нас и желанието, да възстанови функционалността на подемите. Ние предлагаме, както и министърът настоява, община Омуртаг да възложи на ВиК да го извършат. Те показаха, че имат капацитета, желанието и способността да го направят. Подчертаваме, че най-важното, което всички трябва да разберат, е, че вода в момента в Омуртаг има от пречиствателната станция „Ястребино”. Това вече не е казус. В момента казусът е да се възстанови функционалната годност на двете помпени станции”, каза Магдалена Славова от „Вода за Омуртак”.

В момента вода по чешмите няма. Има в резервоарите на втори подем. Постоянно се подава вода от пречиствателната станция Ястребино и се налага да бъде изхвърляна. Това е чиста питейна вода, позната, изследвана, тя се ползва от Антоново.

Общината остава да възстанови функционалността на двете помпени станции или да възложи това на ВИК, тъй като те имат желание и капацитет да го извършат”, заяви още Славова.