Във вторник властите мобилизираха още 7 хиляди военни

Тежка нощ прекараха жителите на десетки региони на Гърция. В област Евос близо до българската граница, вече пети ден огнената стихия продължава да гори. Близо 90 са активните огнища в цялата страна, а потвърдените жертви са 20.  

СНИМКИ НА СТИХИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Във вторник властите мобилизираха още 7 хиляди военни. Огнените фронтове заплашват къщи и магазини, докато хората се опитват да се евакуират. Придвижването обаче е силно затруднено. По-големите магистрали остават затворени заради хвърчащата пепел.

Откриха 18 обгорени тела в района на Александруполис (ВИДЕО)

След като пожарни екипи публикуваха кадри, на които трябва да шофират през обгорени пътища, властите заявиха, че има опасност автомобили на цивилни или на доброволци да избухнат в пламъци. Гъст черен дим се издигна над Акропола в столицата Атина. Според властите ситуацията на остров Евия вече била под контрол.

„Пожарът тръгна от съседното село и се премести тук изключително бързо заради вятъра. Положихме свръхчовешки усилия. Работихме с трактори, пръскачки. Не ходим на работа, за да пазим къщите си. Много хора останаха без дом”, сподели Христали.

„За 4 часа и половина успяхме да транспортираме 200 пациенти от две лечебни заведения заради приближаващия пожар”, разказа ръководителят на митрополията в Александруполис Христодулос Каратанасис.

Около 20.00 ч. във вторник изглеждаше, че огънят е на безопасна дистанция от градчето Шапчи. Вятърът обаче рязко усили скоростта си, навсякъде заваля пепел, а температурите се усещаха нетипично високи за късната вечер.

Малко преди 22:00 ч. пламъците застрашително приближиха градчето. Полицаи предупредиха хората да се отдалечат.

През нощта огнеборците успяха да се справят със стихията. Щетите проличаха на съмване. А след като огънят помете всичко и отмина, магистралата от Комотини до Александропули беше отворена за движение. Пожарът е изпепелил всичко край пътя, простирайки се на огромна площ. Неспокойна нощ изживяха и българите в гръцките курорти.

„Димът във въздуха се усеща и днес. Картината вчера беше леко апокалиптична. Никой не знаеше какво се случва. Бяхме на плаж, когато се задими. Хората просто стояха и снимаха червено-оранжевите окраски в небето. Имаше пожар и в Полигирос , но той беше бързо потушен. Постоянно летяха хеликоптери. След това разбрахме, че основното задимяване идва от Александруполис . Имам доста приятели в Никити, веднага обменихме информация”, разказа Даниел Неделчев.

Големи пожари около най-посещаваните от българите гръцки курорти засега няма.

Междувременно стана ясно, че две деца са сред загиналите 18 мигранти, чиито тела бяха открити в гора близо до Александрупилис. Те са били намерени на групи от по 3 души на разстояние от 500 метра, вероятно докато са се опитвали да избягат от огъня.