Безсънна нощ за десетки населени места в северната част на страната

Критична обстановка в съседна Гърция!

Тази вечер магистралата от Александруполис към Комоти отново беше затворена. Това става за втори път в последните 24 часа.  Причината е възобновил се пожар.

Безсънна беше и предишната нощ за десетки населени места, които се оказаха на пътя на огромните пожари, които бушуват в страната. Екип на NOVA също се оказа в най-критичните райони в Северна Гърция и се наложи да се изтегли на по-безопасно място.

В същото време България изпрати още помощ на Гърция. Към фронта на огъня тръгнаха 36 пожарникари с няколко пожарни автомобила.

Късно снощи огънят достигна опасно близко до село в района на Александруполис. Екипът ни беше предупреден да се изтегли на по-безопасно място, защото пламъците бързо наближават.

МВнР: Положението заради пожарите в Гърция остава усложнено (ВИДЕО)

След тежката нощ край Комотини и Александруполис огънят в сутрешните часове привидно утихна, димът намаля, но само за да разкрие мащаба на щетите - хиляди декари унищожени гори. Магистралата до Александруполис беше отворена, което позволи и на нас да стигнем до града. Масово хората там се придвижват с маски заради замърсения въздух.

В Александруполис болницата продължава да е затворена, пациенти не се приемат, всички хора са транспортирани към Кавала, за да може лечебното заведение тук да разполага с достатъчно свободни места в случай на необходимост.

Димът от Александруполи и днес се усещаше в курортите на Халкидики.

ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ: Има ли опасност огънят да премине на българска територия

Високо в планината, десетки населени места са евакуирани. В градчето Есини, евакуацията е в пълна сила. Хората ги няма от дни, не се знае и кога ще се приберат, защото и днес опасността от пожар отново е голяма.

Има обаче и такива, които са отказали евакуация, дори с риск за живота си.

„Няма къде да отида, няма при кого. Само това място си имам. Нямам друго. А и не искам да си тръгвам, тук имам домашни любимци, кучета, котки, не мога да ги оставя сами тук, защото досега щяха да са мъртви, ако бях тръгнала”, казва Ирини.

В Авандас са изгорели ферми, къщи, автомобили. В селото живее Димитрина, родом от Харманли.

„Помислихме, че ще изгорят и къщите. Беше ужасно. В селото живеем, вдигнахме се веднага, взехме по малко дрехи и се вдигнахме”, разказва Димитрина.

Засега сериозни пожари около курортите няма. Проблемите с въздуха обаче вероятно ще продължат още няколко дни заради трудно контролируемите десетки пожари около Ксанти и Александруполис, които причиняват огромни облаци с дим.