Ситуацията в Гърция остава критична

Над 95% от пожарите по света възникват заради човешка немарливост. Това обяви в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев. По думите му статистиката показва, че едва 5% от огнените стихии възникват зарази мълнии.

„Дори счупена бутилка може да причини пожар. При специален ъгъл на слънцето е възможно да се получи т.н ефект на лупата и да се запали. Високите температури съчетани със силен вятър и дълъг сух  период са най-добрите фактори за възникване на пожари”, каза още Матев. И поясни, че пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години.

На метри от огнената стихия: Екип на NOVA с разказ от фронта на пожарите в Гърция (ОБЗОР)

Най-много пожари у нас сме имали през 2012 г., когато е било  най-горещото лято.

Междувременно, до края на седмицата условията за възникване на пожари у нас остават. Посоката на вятъра ще е от изток-североизток. Тоест, ако някъде възникне пожар, огненият фронт ще се изтегля на запад-югозапад. Последните 2 дни от месеца ще настъпи захлаждане и температурите ще се нормализират.

Ситуацията в Гърция с пожарите остава критична. Магистралата край Алексендруполис  остава затворена. Обходният път беше отворен около 02.30 ч. тази нощ. Десетки пътуващи прекараха нощта навън. Част от тях спаха на асфалта. Масово се разчита на гасене по въздуха, защото противопожарните автомобили не могат да достигнат до труднодостъпните местности.

Повече гледайте във видеоматериалите.