Това обяви главният секретар в оставка

До искането да бъда отстранен се стигна след посещение на Кирил Петков в кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов. Това обяви главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров. Той допълни, че президентът вече е съгласувал оставката му и я е изпратил към Министерския съвет и за издаване на указ.

Вътрешният министър ще предложи Живко Коцев за главен секретар на МВР

„Петков никога не е имал претенции към моята работа, които да е изразявал пред мен или министър Рашков в онзи период”, обясни той. На въпрос защо е станал неудобен, Тодоров каза: „Тъй като не се включвам в схемата, която произтича от записа. Там ясно е казано, че трябва да се смени главният секретар, ръководителите на служби и директорите – законно, незаконно”.

Главният секретар на МВР подаде оставка

„След като поставих условия на министър Стоянов, че бих работил в екип с него, при положение, че не бъда въвличан в политически чистки на ръководители и икономически схеми, той прие тези условия. Няколко дни след това нещо се промени - не знам какво, но преди това беше срещата му с този политически лидер”, добави Тодоров.

По думите му системата на МВР е била буквално разтърсена от политическите смени на шефове на областни дирекции на полицията. „Над половината от областните директори в страната бяха сменени абсолютно безпричинно, те бяха с изключително добри резултати”, допълни главният секретар в оставка. 

Убийството на Алексей Петров

По отношението на убийството на Алексей Петров Тодоров уточни, че има стройна организация, както и създаден щаб. „Изключително интензивна работа, буквално денонощна. Включен е огромен ресурс. Провежда се целият възможен набор от оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Работим както с представители на служби извън МВР, така и с международни партньори. Към момента се прави абсолютно всичко, което е необходимо, за да имаме резултат”, каза той.

Връщането на Васил Божков в България

Тодоров поясни, че документите от ОАЕ са получени на 29-и август. „Това е един мейл, който е с дата 23-и август, че на 25-и август ще се екстрадира лице. Васил Божков дойде без придружители. Към този мейл няма съдебно решение. Ние знаехме, че той ще се прибере ден-два преди това”, уточни главният секретар в оставка. И допълни: „Една екстрадиция е свързана със съдебен акт – такъв нямаме приложен”.

Той уточни, че не си тръгва обиден от МВР. „Аз съм човек, който държи на честта и на достойнството. Имам над 34 години служба, която е оценена със съответните награди. Нямам никога наказания. Не приемам конюнктурни политици да ми дават оценка. Хора, които са много далече от нашата система, да оценяват моя професионализъм”, заключи Тодоров.