11 са подадените молби за държавна помощ до 1511 лв.

Зрители се свързаха с NOVA, защото не могат да докажат, че колата им я няма, въпреки, че морето отдавна я е отнесло. А местните власти по Южното Черноморие искали задължително да видят автомобила, за да го отпишат от регистрите. Хората продължават да разчистват щетите след наводненията. През последните два дни от дирекция "Социално подпомагане" са обходили всички адреси в Царево. 50 семейства са потърсили помощ. 11 са подадените молби за държавна помощ до 1511 лв. Очаква се парите да бъдат изплатени до края на този месец.

По информация на NOVA е много вероятно през следващите няколко дни водолази да влязат в залива на Царево, за да свалят регистрационните табели на потъналите коли. Така собствениците им ще могат да ги дерегистрират. Възможно е да се изчака успокояване на морето и тогава със специализирана техника да бъдат извадени всички автомобили.

Комисия ще провери инфраструктурата по Южното Черноморие

Денят в „Нестинарка” започна с вадене на кола от басейна. Но - оказва се, че тези собственици всъщност са късметлии. Защото други, чиито коли са отнесени навътре в морето, сега не могат да докажа липсата и щетата.

„Няма шанс да получа документ, че тази вода е вътре в морето.  Искат да им дам регистрационен номер или да им предам самата кола”, твърди потърпевша.

Проблеми и за хората, чиито имоти бяха наводнени от приливната вълна. „Късметлии няма. Късметът тук е, че сме живи. Приютиха ни веднага. Един час не можахме да се стоплим”, разказва Пламен, пострадал.

На третия ден от бедствието семейството на Пламен и Анелия все още се отърсва от шока. Водата нахлула в дома им за минути.

„Дойде водата буквално за 5 минути”, посочва Пламен. „Направо си ме заля вълната.  Отвсякъде придойде”, разказа Анелия.

Денков за Царево: Има два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага

19 приземни апартамента в комплекса им се оказват под вода.  „Ние бързо започнахме да чистим, но спалнята беше разглобена. В стаята имаше детско легло което се разпадна на части. Водата, тинята, всичко е изчистено но вода продължава да излиза”, посочва Стела Топчиева, собственик на апартамент в комплекса.

Семейството тепърва ще изчислява щетите. Казват обаче, че са за хиляди левове, защото е унищожено почти цялото им имущество. Но нямат право на помощ от държавата.

„Право на този вид помощ имат лица и семейства, които живеят, които са с настоящ адрес в община Царево. И това жилище за тях се явява единствено и трябва са живеят в това жилище постоянно”, твърди Златка Вълчева, директор на ДСП - гр. Царево.

Така Пламен Анелия, както и семейството на Стела, няма да получат държавната помощ до 1512 лв., защото имотът им се води ваканционен. Не могат да кандидатстват и за сумата до 2500 лв. за нови електроуреди.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК