Част от караваните са осъмнали със залепени бележки от общината, според които в тридневен срок трябва да бъдат преместени

В района на Царево и къмпингите продължават опитите да бъдат разчистени отломките след наводнението. Изникват и нови проблеми. На къмпинг „Арапя” събират отломките и се опитват да продължат напред. Мястото беше едно от най-силно засегнатите, като на пясъка все още има каравани и леки коли, довлечени от водата.

Хората са притеснени и от друго – в петък част от караваните са осъмнали със залепени бележки от Община Царево, според които в тридневен срок те трябва да бъдат преместени. Но без уточнение как, с каква техника и за чия сметка.

"Тази каравана стои тук от 30 години. Влагали сме труд, любов в нея. Естествено и пари, които се плащат на концесионери, абсолютно всички такси, които се дължат от нас като собственици на тая каравана", обясни Валентин Геасбейли.

Вчера сутринта на караваната им се появява бележка, подписана от Община Царево.

"Сега ни казват за три дни да я махнем, без да имаме някаква помощ. Само с двете си ръце. Тук без багер, без кран, ние няма как да го случим това нещо'', разказа той. 

Според кмета на Царево това е от съображения за сигурност. "Тези хора обаче не получават за първи път подобен документ. Ние с голяма част от тези хора сме преминали и съдебни процедури. Считам, че има правила и те трябва да се спазват", казва Лапчев.

Пропуск в законодателството е причина местата за разполагане на каравани да не са ясно обозначени, казват от местната власт. А в най-пострадалите квартали на общинския център хората се сблъскват с друг проблем.

Каква е равносметката след наводнението в Царево

„Все още нямаме уточнение от общината и ние не бързаме да изхвърляме количките с кал. Позволяваме си да трупаме до контейнерите”, каза Светослав Тодоров.

На боклука обаче отиват електроуреди и мебели. „Апартаментът ми е тотално празен. Вадим тинята и калта отвън. Изсипваме ги, където намерим, защото просто не знаем къде точно”, добави Светослав Топчиев.

Близки и приятели изпращат съдия Мария Москова и дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова

Общината е осигурила един контейнер, казват от жилищния комплекс, но не знаят за чия сметка ще бъде извозването. Боклукът продължава да се трупа. „Грозно, мирише, разлага се и с ръце го хвърляш обратно в контейнера”, посочи Людмила Баровска. В крайна сметка общината обещала да осигури 10 контейнера. Дошъл само един.

"Уж камионът се бил развалил и са го пратили на ремонт. И по принцип е възможно - да, това е машина, която не е вечна. Надявам се възможно най-бързо да дойде, да ни докарат друг", казва Топчиев.

Хората не знаят и къде да изхвърлят тинята и калта, изринати от домовете им след наводнението. "Да виждате длъжностно лице да дойде да каже къде да се изхвърля всичката тази тиня? Аз не виждам. Втори ден съм тук, не виждам", допълва той.

На този фон има идея улица в Царево да бъде кръстена на името на ветеринарния лекар д-р Даниела Йорданова, която загина при наводненията в морския град. Това обясни за NOVA кметът на Царево Георги Лапчев. Улицата вероятно ще бъде в района на кабинета на д-р Йорданова, тъй като улиците наводнения квартал все още нямат имена. Предложението ще бъде представено на Общинския съвет, който трябва да вземе решение.