Жителите на много села в района остават блокирани вече четвърти ден

Ситуацията в последните часове в Гърция отново се усложни. В Лариса беше обявена най- висока степен на тревога. Нашите специални пратеници Антон Чавдаров и операторът му Милен Чавдаров се оказаха блокирани на една от големите магистрали. Те все пак успяха да стигнат до едно от наводнените села.

От консулството ни в Солун съобщиха, че има българи, останали без документи след наводненията. Консулът ни на място увери, че през уикенда организират извънредно експресно издаване на временни документи за самоличност.

Гърция след потопа: 11 жертви, множество щети, разрушения и изчезнали хора

Път към Лариса няма. Рано тази сутрин първо приливните вълни, а след тях и властите затвориха всички подстъпи към града. Много хора останаха блокирани в домовете си. „Някъде около 11 часа усетихме вода на първия етаж на жилището ни. Вцепенихме се от ужас. Бях заедно с моя син, с жена му и сина им. Успяхме да излезем в последния момент”, спомня си кошмара Йоргос. „Моята кола е в Лариса. Когато затвориха пътя, отгоре още нямаше вода, но се опасяваха, че реката ще го събори, защото прииждаше много. Аз бях третата кола в колоната, когато казаха, че затварят моста и така ме върнаха в Лариса. Сега колата ми е под вода, а майка ми е на 97 и се нуждае от кислород”, споделя Димитриос.

Коритото на река Пиниос е на половин километър встрани от селото. Приливната вълна обаче е била толкова силна, че през целия ден из улиците на Яноли нивото на водата достигаше два метра. Отнесени от течението бяха автомобили, наводниха се магазини, а хората с болка наблюдаваха мощта на природата.

Кадри от дрон показаха щетите от наводненията в Гърция (ВИДЕО)

Добромир Денчев идва спешно от София в Гърция буквално на спасителна мисия в помощ на брат си. Сам е, за да пази място в колата си за спасените. „Брат ми е в село Платинияс със семейството си и днес мислех да ги прибера. Приливната вълна им отнесе колата, даже не са я намерили. Потънала е в морето най-вероятно. Единственият шанс е да отида да ги прибера, но този потоп спря спасителната акция. Магазинът работи, купуват вода, купуват храна, няма ток, няма вода”, казва той.

В 15 часа военен хеликоптер кацна в село Яноли, за да събере хранителни продукти и след това да ги достави на хора в нужда. Масово хората се включиха, за да помагат на военните. Щетите по плажовете в района на Лариса са сериозни. В Месагаля водата от река Пеньо заля пътища и мостове.

През целия ден магистралата от Солун до Лариса остана затворена. Оттичането на дъждовните води от планините не е приключило и властите предупреждават за повишено внимание всички в района на Лариса и Волос.