Над 30 българи остават блокирани във Волос

Спасителните екипи в Гърция влязоха в най-тежко засегнатите от наводненията райони. По информация на гръцките медии тази нощ спасителна лодка по време на акция по извеждане на хора от съседния град Лариса се е обърнала. В нея е имало 7 човека, пожарникари и пострадали. В крайна сметка всички те са успели да се измъкнат живи и здрави. Над 30 българи са блокирани във Волос. През това време военните им носят храна и вода, а от Генералното консулство в Солун са в непрекъснато контакт с българите.

Вече 5 дни над 30 наши сънародници остават блокирани в село Хорефто. За да оцеляват всеки ден военните им носят провизии по въздух. "Военен хеликоптер докара помощи, които бяха раздадени на сънародниците ни и очакваме да ни доставят вода, най-ценното нещо в момента", сподели Мая Ябланска.

За да се приберат обратно в България с колите си, блокираните ще трябва да изчакат властите да оправят отнесените пътища. Другият вариант е с хеликоптер, срещу няколко хиляди евро. Опцията, който им предлага българската държава, е евакуация с кораб. На този етап остават, където са. Надяват се, че до два дни пътят ще бъде оправен. 

Заради придошлите води в редица градове няма ток. Там където има вода, тя е негодна за пиене. Синоптиците уточниха, че бурята е най-тежката от близо един век. А жертвите от потопа са вече 14. Едно от най-засегнатите градчета - Янули, остава под вода, откъснат от Лариса. Вчера тя заля огромен квартал и остави много хора блокирани вътре в домовете си. Водата много бавно продължава да се оттегля. А в обедните часове, докато опитваха да възстановят електричеството двама мъже пропаднаха с багера в яма.

Град Дитохори е наполовина потънал във вода. Хора, които живеят в блокирани райони. Дошли са до градчето Янули, за да ползват лекарска помощ за кратко. Сега отново се връщат в блокираните си домове.

Заради наводненията: Лариса обяви най-висока степен на тревога, водата е над 3 метра (ВИДЕО)

Димостенис е собственик на единствената аптека в селцето Арбелонас. Винаги досега зареждал от Лариса, но сега връзка с големия град няма. А лекарствата свършват.

"Чакам да ми докарат лекарства с багера, за да заредя аптеката ми. Имаме нужда от медикаменти в момента. Много нови хора се евакуираха от засегнати райони и дойдоха при нас, сега сме повече. Лекарствата не достигат. Аз съм сам с две жени на легло - майка ми и леля ми. Трябваше с кануто да докарам леля ми. Няма и къде да ги сложа. Приспособих легла на рафтовете на магазина ми. Свалих стоката от тях и сложих там жените", заяви той.

Никой не знае кога реките ще се отдръпнат. Тепърва ще се разкрива и размера на щетите.

"Ние поне успяхме да избягаме и не се удавихме. Толкова много хора има там, даже малки деца. Ние отидохме в двуетажна къща и хората досега хората ни приеха там. Сега дойдохме да видим какво е станало и намираме това", сподели гъркинята Урания.

От гръцкия Червен кръст опитват да помагат по всякакъв начин - с координацията и логистиката. Днес по обед екипът на NOVA получи съобщение от Добромир, за когото вчера ви разказахме как опитва да стигне до свои близки - че тръгва обратно към родината.