Председателят на ЕК очерта основните си приоритети и водещи инициативи

Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза. Пред Европейския парламент тя очерта основните приоритети и водещи инициативи в ключова за ЕС година.

Това е последната за мандата й реч за състоянието на Европейския съюз, по време на която Урсула фон дер Лайен отчете близо 90% изпълнение на обещанията си. В обръщението си Фон дер Лайен защити резултатите си като председател на Европейската комисия, като заяви, че насърчава справедливия преход към зелена енергия. Тя се обяви още за силен геополитически съюз. Фон дер Лайен коментира и влошаването на икономическата ситуация – недостигът на работна ръка, пречките, задушаващи конкурентоспособността и преди всичко високата инфлация от 5,3 процента и предупреди, че свеждането й до 2% ще отнеме време.

„След по-малко от 300 дни европейците ще упражнят правото си на глас като проява на нашата уникална и забележителна демокрация. Както при всички избори, това ще бъде време на размисъл за работата на нашия съюз и работата, свършена от депутатите. Но това ще бъде и момент да се вземе и решение каква Европа искат европейските граждани.  Трябва да спечелим доверието на европейците. Да видят, че обръщаме внимание на техните стремежи и тревоги. Трябва да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г., когато застанах за пръв път пред вас”, каза председателят на Европейската комисия.

С ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО: ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар (ОБЗОР)

„Нашият Съюз днес отразява визията на тези, които мечтаеха за по-добро бъдеще след Втората световна война. Те вярваха, че Европа е отговорът на повика на историята. Когато разговарям с новото поколение от млади хора, виждам същата визия за по-добро бъдеще. Същото изгарящо желание да се изгради нещо по-добро. Същата визия, на която в свят на несигурност, Европа трябва да отговори. И трябва да го направим заедно”, подчерта Фон дер Лайен.

Европейската зелена сделка

„Преди четири години Европейският зелен пакт се превърна в нашия отговор на призива на историята. И това лято – най-горещото, регистрирано някога в Европа, бше ярко напомняне за промените в климата. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари. И бяха ударени отново, само няколко седмици по-късно, от мащабни наводнения. И видяхме хаоса и касапницата на екстремното време – от Словения до България, и през сърцето на нашия Съюз. Това е реалността на една „вряща” планета”, посочи тя.

Тя беше категорична, че ЕС ще продължи да подкрепя компаниите и европейската индустрия във всяка стъпка от процеса към преминаване към по-чисти енергийни източници и технологии, опазващи планетата.

Икономика, социална политика и конкурентоспособност

„Изправени сме пред силни икономически турбуленции. Виждам три основни икономически предизвикателства за нашата индустрия през следващата година. Това са недостиг на работна ръка и квалифицирани служители, инфлация и въвеждане на облекчения и административни улеснения за бизнеса”, категорична е председателят на ЕК.

Дигитална революция и изкуствен интелект

„Когато говорим за улесняване на живота на гражданите и работата на бизнеса, видяхме колко важни са цифровите технологии. Показателно е, че далеч сме надхвърлили целта от 20% инвестиции в цифрови проекти, заложени в NextGenerationEU. Държавите членки са използвали тази средства, за да цифровизират своето здравеопазване, съдебна система и транспортна мрежа. В същото време Европа е водеща в управлението на рисковете в цифровия свят. Интернет е създаден като инструмент за споделяне на знания и даде още един начин за общуване между хората. Но това доведе и до сериозни предизвикателства.

Дезинформация, разпространение на вредно съдържание, рискове за поверителността на нашите данни. Всичко това доведе до липса на доверие и нарушаване на основните права на хората.В отговор Европа се превърна в глобален пионер на правата на гражданите в цифровия свят”, подчерта тя.

Миграция и сигурност

„България и Румъния доказаха, че са част от Шенгенското пространство. Нека най-накрая ги допуснем – без повече отлагане”, заяви в речта си Фон дер Лайен.

И допълни: „Засилихме защитата на границите. Европейските агенции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че са водещи в тази област и показват най-добрите практики както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането”.

Украйна

„Твърдо подкрепяме Украйна. Ще е подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо. От началото на войната четири милиона украинци са намерили убежище в ЕС. И искам да им кажа, че са добре дошли сега, както бяха и в онези съдбовни първи седмици на войната”, посочи председателят на ЕК.

„Това беше начинът на Европа да отговори на призива на историята. И затова съм горда да съобщя, че ЕК ще предложи удължаване на срока на временна защита, която ЕС осигурява на украинските граждани”, допълни тя.

Това е последното обръщение за мандата на Урсула фон дер Лайен преди европейските избори през 2024 г. Събитието се състоя в Страсбург и постави началото на активния политически сезон за Европейския съюз. За пръв път речта на председателя на ЕК бе излъчвана и с жестомимичен превод.

Цялата реч гледайте във видеото.