Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха

Продължават отчаяните опити да бъдат намерени оцелели след мощния потоп над крайбрежните райони на Либия. Спасителните екипи продължават издирването на десетки хиляди души. В най-тежко засегнатия град дерна има стотици затиснати под срутените сгради.

Според Либийския червен полумесец броят на жертвите е над 11 000. В същото време, здравните власти изразиха сериозни опасения за разпространяващи се зарази във водата. В Дерна кладенците са покрити с кал и са сериозно замърсени с отпадни води. Според местните медии в радиус от 50 километра, ситуацията е същата.

САТЕЛИТНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ: Вижте щетите нанесени от бурята в Либия (ВИДЕО)

Мощната буря "Даниел" връхлетя в неделя Либия, след като по-рано бушува в Гърция, България и Турция. Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха и водите пометоха цели квартали от него. 

"Достъпът до град Дерна, град с над 100 хиляди души население, е все така труден. В момента приоритет за нас е да намерим подслон за евакуираните, да осигурим първична медицинска помощ на хората от пострадалите региони, поради опасенията от холера заради липсата на чиста вода. 900 хиляди души са били засегнати от наводненията и това е при положение че вече 300 хиляди души имаха нужда от хуманитарна помощ преди бедствието", заяви Мартин Грифитс, зам.-генарален секретар на ООН по хуманитарните въпроси.