Регистрирани за местния вот са 58 партии и 9 коалиции

На 27 септември ще бъде изтеглен жребият с номерата в бюлетината на всички партии и коалиции. След това всяка ОИК ще определи номерата на местните коалиции и независимите кандидати. Това каза на седмичния брифинг на ЦИК Росица Матева.

Защо в 13 области избирателите за местния вот надхвърлят общия брой население

Регистрирани за местния вот са 58 партии и 9 коалиции. ''До 23 септември могат да се извършват промени в състава или имената им. Тече регистрация на кандидатите, която ще продължи до 26 септември. Ще избираме 5053 общински съветници, вече избирателите могат да проверят дали имената им фигурират в списъците за подкрепа на партиите, регистрирани в изборите", обясни тя. 

Попитана как ще изглежда софтуерът на машините, Матева заяви, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. По думите ѝ ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.

На 29 септември официално влизаме в предизборна кампания. Обществената поръчка за промяна на софтуера за машините вече е обявена и това ще струва близо 2 и половина милиона лева.  

Централната избирателна комисия обяви процедура за обществена поръчка чрез пряко договаряне за софтуера на машините за гласуване.

С работата по процеса вече са се заели от „Сиела Норма”. Изпълнителят ще трябва да изготви интерфейс, функционалност - как да става гласуването, защото знаете на места ще имаме право на 4 избора.

От ЦИК очакват фирмата-изпълнител да предложи два варианта за гласуване с машина.

Максималната стойност на поръчката е малко над 2 милиона и 400 хиляди лева с ДДС и включва надграждането на софтуера, транспортирането на машините и техническото им обслужване.