От данните, изнесени от прокуратурата, служителят на реда е действал правомерно

Новини за полицейска стрелба по заподозрени при преследване има изключително рядко. Това повдигна въпроса - по протокол ли са действали униформените и най- вече при какви обстоятелства органите на реда имат право да използват служебното си оръжие. До момента няма извършени нарушения от страна на полицая, защото преди стрелбата той е произвел предупредителни изстрели, което е задължително условие според закона. Експертите също са категорични, че от данните, изнесени от прокуратурата, служителят на реда е действал правомерно.

Употребата на оръжие от полицай е позволена тогава, когато дадено лице извършва или е извършило престъпление и се опитва да избяга - това е записано в закона за МВР. Тук попадат още нападение срещу полицай и опит на задържано лице да избяга, както и при масови безредици.

Майката на убития от униформен младеж: Г-н полицай, с какво сърчице ми застреля детенцето?

„Употребата на оръжие следва да бъде извършена след произвеждане на предупредителни изстрели във въздуха”, посочва Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

От показанията на едно от момчетата, задържано след преследването, такива са налице. Според бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, стрелбата е насочена към това да се спре бягството. В закона се говори за стрелба, но не се посочва в кои части на тялото може да се стреля.

„Полицаят е стрелял така, че просто да спре беглеца, а не да го убие. Той е изпълнил задълженията си по закон”, подчертава Йорданов.

Според криминалиста Иван Славов полицаите са постъпили адекватно и са направили всичко възможно, за да спрат маскираните мъже преди стрелбата. „Според мен полицаите са постъпили правилно, но с уговорката, че трябва да се уточни колко агресивни са били гонените”. подчерта Савов.

СЛЕД СТРЕЛБАТА В СОФИЯ: Прокуратурата казва дали и за какво ще обвини полицая

Полицая има право да използва и служебното и личното си оръжие при преследване, казва Емануил Йорданов.”В закона не се прави разлика между служебно и лично”, посочва той.

„Лицето съзнателно не се е подчинило, знаейки, че ще бъде застреляно или недопускайки, че ще бъде застреляно", подчертава Савов.

И.ф главен прокурор Борислав Сарафов отказа да коментира случая”Аз ще ви разочаровам, но не съм запознат с детайлите по това наказателно производство”, заяви Сарафов.

Репортер: Тоня Стоянович