Няма връзка с пилота и не е ясно къде точно е паднала машината

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. Стана ясно, че моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна акомпания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Към мястото на катастрофата са изпратени линейки от Благоевград и Гоце Делчев. 

Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури. През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча. Тя е излетяла от Гърмен към Цалапица в 7.35 ч. Следите ѝ се губят, след като прелетяла около 5 км. На борда й е бил само пилотът. Няма контакт с него. 

Хеликоптерът е използвал стадиона в Гърмен като площадка за излитане и кацане. „Към 6:30 – 7:00 часа ни вдига под тревога. Ние сме свикнали на този шум. Нормално е, той си гони работата. От новините разбрахме, че нещо е станало”, заяви Исуф, жител на Гърмен.

Частният хеликоптер е бил нает от Югозападното държавно предприятие, за да извършва пръскане на селскостопански култури. 

"Сутринта около 7:40 часа са излетели съвсем нормално от Гърмен. Хеликоптерът е управляван от един пилот, а наземно е имало бус с техника, която опосредства процесите по пръскане. Когато шофьорът се е прибрал в Цалапица, е изчакал пилотът да кацне, но това не е станало. Всички пилоти, които сключват договори с нас, имат достатъчно опит".  Това заяви за NOVA Денис Шенгов от ДГС "Гърмен".

Целият личен състав на Горско стопанство Гърмен е изпратен да обиколи района, но до момента следа от хеликоптера не е открита.

Хеликоптер на "Гранична полиция" също е летял в района, потвърди за NOVA директорът Антон Златанов. Той беше категоричен, че инцидент с тяхна машина няма, а полетът е изпълнен успешно и пилотите са се приземили по план в базата.

Екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан със задача да участва в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилот на частен хеликоптер, изчезнал край с. Гърмен. Това посочват от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

Вертолетът „Кугар“ е излетял в 14.01 ч. от авиобаза Крумово. Военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.