Със сигурност никой от нас не иска да нанася такива мащабни вреди на природата

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Модерни електроуреди и чиста природа – възможно ли е?

Какво отделят в околната среда тоновете излезли от употреба електроуреди, изхвърлени неправилно?

Ако нямате време да търсите отговора на тези въпроси, но в същото време сте отговорни към околната среда и здравето си, най-добре се обърнете към Макметал Холдинг на безплатен телефон 0800 14 100 или на www.makmetal.eu, за да предадете старите си електроуреди в сигурни ръце, те ще ги рециклират с грижа за човека и природата.

Нов телефон, нова пералня, ново поколение прахосмукачка, летящи коли, електрически тротинетки и какво ли още не – в последните години технологиите са не с една, а с много крачки пред нас. Докато човешкият мозък е имал нужда от хиляди години еволюция, за да стигне до днешния си вид и капацитет, технологиите само за 50 години са извършили гигантски скок – и продължават да го правят. Може би само природата все още има предимство пред иновациите, но не е сигурно докога.

Съвсем логично, този технологичен напредък не идва без своите последствия. Човечеството преживява най-консуматорския си период, в който да имаш десетки електроуреди от последно поколение у дома и в офиса е въпрос на социален статус и удобство. Ако за момент се опитаме да си представим какви планини от хладилници, перални, принтери, компютри и всякаква друга техника се произвеждат и заменят старите всеки ден, години наред, ще ни стане ясно, че имаме голям проблем.

Още по-голям става той, ако старите и ненужни електроуреди се изхвърлят нерегламентирано, оказвайки вредно влияние върху природата и здравето ни. Защото разликата между една изхвърлена хартиена кърпичка, която се разлага по естествен начин, и изхвърлянето в природата на някакъв компонент от електроуред – или на самия електроуред – е голяма и абсолютно пагубна.

В част от старите електроуреди се съдържат токсични вещества, които при неправилно третиране се освобождават във въздуха, разпростират се на голямо разстояние преди да се утаят на земята и да се закрепят към частици от почвата, а оттам лесно попадат и във водата. Контактът с тези вещества засяга нервната система, води до повишаване на кръвното налягане или анемия. При големи количества може директно да доведе до увреждане на мозъка или бъбреците, или репродуктивни проблеми.

Замърсяването, разбира се, се отразява пагубно и на дивата природа – на животните и растенията.

Със сигурност никой от нас не иска да нанася такива мащабни вреди на природата, на себе си и децата си, затова и е толкова важно да бъдем информирани къде и как да се освобождаваме от уредите, които вече не ни вършат работа.

Това никога не трябва да става по общия ред за изхвърляне на отпадъци, тъй като излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване не е биоразградимо, нито е чист метален скрап.

Правилният път е заявка към МАКМЕТАЛ ХОЛДИНГ – българска компания, превърнала рециклирането на излезли от употреба електроуреди в своя мисия и основна дейност от над 15 години.

На безплатния национален телефон 0800 14 100 или имейл order@makmetal.eu, можете да заявите взимане от място на старите ви и ненужни електроуреди. То се извършва от мобилна група на компанията, която посещава дома или офиса ви в съгласуван с вас ден и час.

Уредите се изнасят от дома, офиса или където се намират (а може и да ги оставите пред вратата) без значение дали в сградата има асансьор или не – важното е да бъдат изключени и разкачени от електрическата и водопреносната мрежа. Тази услуга е напълно безплатна за физически лица.

Правилното рециклиране на хилядите тонове ненужни електроуреди гарантира на всички нас, че ние и нашите наследници ще се ползваме от даденостите на природата в чист вид още дълги години. Не успеем ли да опазим околната среда от собствения си технологичен напредък, ще разберем по трудния начин, че не сме научили нищо за толкова години еволюция. Загубим ли това – загубили сме и всичко останало и нито една летяща кола или нова прахосмукачка няма да ни върнат чистия въздух, плодородната почва и кристалните води.