На много места се създава пътен хаос

Хората в района на Лариса и Волос в Гърция не могат да се справят с тоновете кал, които останаха след новата приливна вълна след бурята „Елиас”. Така домовете им, потопени при предишния циклон, сега отново са пълни с тиня и отломки.

Това е поредното тежко бедствие в страната това лято. В края на август страната пламна. Стотици пожари на огромна площ превърнаха в пепел цели села. След огъня дойде водата. Лариса и Волос изчезнаха под приливната вълна. Загинаха десетки.

Гърция преминава през може би най-тежкото си водно бедствие. Още преди да се възстанови от циклона „Даниел”, стихията „Елиас” удари същите райони в Гърция. И водата се върна. Днес всичко е в кал.

Възстановяването и почистването върви бавно и мъчително. Тоновете кал изискват време, а хората чакат спокойствието и уюта си. 

Лефокастро е с 20 коли в морето, виждат се само 3, останалите са в дълбините.

„Свирепо унищожени сме, два пъти – първо с „Даниел”, сега с „Елиас”. Пътищата ги няма, нямаме водоснабдяване, разпадна се всичко. Такава буря се случва рядко, сега опитваме да се възстановим”, заяви Майк Мицикос, кмет на Лефокастро.

Всички предградия на Волос в посока полуостров Пелион са силно засегнати. На много места заради блокираните с кал улици се създава пътен хаос. Задръствания се образуват и в малките градчета, докато багерите опитват да отпушват мостове и да почистват пътните артерии.