Тя цели да провокира по-силен интерес към колекционирането на изкуство

Изложба показва творби на художници от 6 държави, които са създадени с техниката ситопечат. Тя цели да провокира по-силен интерес към колекционирането на изкуство и популяризиране на дигиталния и ръчен ситопечат. Освен в София той може да бъде видян в Бразилия и в Колумбия.

„Аз показвам една сериграфия, изпълнена в два или три цвята и 4 ризографии. Общо взето съм използвал елементи, които са типични за уличното изкуство и съм ги пренесъл в малко по-символичен прочит, който може да се погледне по-универсално. В случая моята творба е с корона”, разказа художникът Иво Илиев.

Изложба в Билбао събра на едно място скулптури на Пикасо (ВИДЕО)

Според художниците уличното изкуство може да се пренесе изцяло вкъщи чрез картините. „За мен лично технологията беше нова. И всичко това придава малко по-различен прочит на посланията, които всеки артист иска да отправи”, допълни художникът Йоан Ценков.

Специфичното е, че изображенията, които зрителят вижда накрая, са отпечатани цвят по цвят. „И след това всеки един цвят се отпечатва ръчно. И след това отново слагаш отпечатания първи цвят, отгоре отпечатваш втори, трети и така докато се сглоби пъзелът”, разказа още Иво Илиев.

„Виждаме творба, която е със заглавие „Молитва”. Тя е съчетание с български символи, мома, която е в молитвена поза и е свързано с грижата за земята ни, за природните богатства, които имаме. Това е идеята”, обясни още Йоан Ценков.

Изложба показва предмети, използвани в религиозните ритуали на ацтеките (ВИДЕО)

Посланието на изложбата е , че изкуството има нужда от  това да бъде ценено и, че уличното изкуство може да бъде ценна и съществена част от дома.