Коментар на политолозите Стойчо Стойчев и Доц. Мария Пиргова

Още не са затихнали коментарите около първия неуспешен вот на недоверие към правителството „Денков”, а БСП започва събирането на подписи, и вече ги събра, за втори опит да свали кабинета.

Този път атаката ще е по посока „отбрана” и „национална сигурност”.  Провала и при това опозиционно усилие е сигурен, Нинова е наясно, че некоалицията няма интерес точно в този момент да свали правителството, което подкрепя, но целта и е друга. В предизборно време всеки ден часове наред опозицията да критикува пред телевизионните камери, с цел спечелването на някой град на местния вот.

Все пак социалистите изпаднаха до четвърта политическа сила по одобрение и усилията им да си върнат някой и друг електорален поддръжник си струват. А темата „национална сигурност” е идеална.

Има ли глобален риск за сигурността заради конфликта в Близкия Изток

Голям процент от обществото ни не подкрепя помощта, която оказваме на Украйна а това е в помощ на социалистите седмици преди вота.
„Според мен темата си струва, защото проблемите на националната сигурност са немалки, а те ще се увеличават непрекъснато. Най-неприятното е че в тази ситуация, ние все още нямаме стратегия, която да ни води. Имаме национална стратегия от 2011 г., преправена през 2017г. и сега Министерство на отбраната публикува стратегия, която се базира на това, че Русия е нашия основен враг”, заяви Доц. Пиргова, политолог.

„Тези стратегически документи се пишат така или иначе не от политическите ръководства в Министерствата, а от експертите, които при смяната на всички министри са едни и същи хора. Стратегиите не са много обвързващи, правят ги по необходимост, защото трябва да има такъв документ. Може би аргументацията затова, че е изведена Русия като основна заплаха за националната сигурност, лежи в това, че тя ни е включила в списъка с неприятелски страни. Тоест самата Русия дава сигнал, че ние сме враг или „неприятел” на тяхната държава”, посочи Стойчев, политолог. 

Калоян Паргов: Ясно е на всички, че вървим към затваряне на въглищните централи

Целия разговор гледайте във видеото.