Албена Хаджиева смята, че от фасула може да се докарват и приходи

В Родопите съществува вековна традиция - отглеждането на смилянски боб. А Албена Хаджиева е известна като Кралицата на смилянския фасул. Традициите за засаждането на тази култура датират от повече от 250 години. Годишно в района на горното течение на река Арда се отглеждат до 30 тона смилянски фасул.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Нова година в махала с един постоятен жител

"На първия събор спечелих трето място, но на другата година се засилих и с моя комшия Захари спечелихме първите места. Наградата за него беше камера, за мен - принтер. Яд ме е да видя градина, обрасла с коприва и бъз, защото има много безработни. От фасула може да има приход. Много обичам да работя, а правя и най-хубавите терлици", обясни тя. 

По думите ѝ смилянският фасул има много по-различен вкус от другите сортове. "Той е много полезен, освен, че е най-вкусен. Казват, че предотвратява ракови заболявания. Не пръскам с нищо, само с оборска тор го обработвам. Най-напред засяхме 6 декара фасул, започнахме да изкарваме пари. Бобът освен работа, ми е и хоби. Не мога да си представя живота без него", споделя Албена. 

ЧАС НАПРЕД: Кой сменя времето в село Смилян?

В Смилян се намира и етнографска сбирка, посветена на смилянския фасул. Селото има идея да кандидатства за Гинес с огромно пано, съставено от бобени зърна. През 2006 г. е започнато, а всяко едно бобче е поставено от различен човек. Според местните специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловена от близостта на река Арда, температурните граници и качеството на водата, характерни за района на село Смилян, са най-подходящи за отглеждане на фасул.

Повече гледайте във видеото.