Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години

В социалната мрежа се появи видео, на което се вижда как член на секционна комисия дописва бюлетини във врачанското село Малорад. На него жена взима тесте с бюлетини и започва да преправя с химикал. ОИК проверява случая. Образувана е преписка в МВР, под надзора на прокуратурата.

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. Районна прокуратура–Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите. Предстоят разпити на членове на ОИК-Борован и кандидат на политическа партия. Ще бъдат изискани записи от камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години.

От своя страна от Националния щаб на ПП-ДБ обявиха, че са подали сигнал до Районната прокуратура и Областната дирекция на полицията във Враца срещу членовете на секционна комисия за "злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад, където председателят на комисията, част от квотата на ПП-ДБ в комисията - Моника Йорданова, е заснета да подправя бюлетини".

"ПП-ДБ сезира прокуратурата и предприе незабавни мерки по отстраняването й като част от комисията на коалицията в с. Малорад, община Борован, където коалицията няма издигнат кандидат", казват от ПП-ДБ. 

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев посочи, че членовете на СИК са длъжностни лица и носят наказателна отговорност. "Може би трябва да се сезира прокуратурата и тя да направи разследване. Видеото е достатъчно основание за законова проверка на фактите. Има ситуации, в които се пускат бюлетини от името на хора, не упражнили правото си на глас. Носенето на отговорност е мярка за париране на злоупотреби", обясни той.

СИГНАЛ В ОИК: Кандидат-кмет се е опитал да се меси в броенето на бюлетините в Борован

От своя страна изборният наблюдател Стоил Стоилов определи извършителите на подправянето на бюлетините като "организирана престъпна група". "Тя извършва документна измама. Това е срам и резил на местните партийни ръководители, подбрали тези членове на СИК. Изборният процес е подаване на декларация. Видеонаблюдението трябваше да бъде анализирано и да се види какви са основните проблеми. Председателите и секретарите на СИК трябва да се извадят от властта на партиите, а единствените политически представители да са застъпниците. Те сега са форма на купуване на гласове", смята той.

По думите му ЦИК е защитила избирателите и е взела правилно решение, отменяйки машинния вот. "Отмяната на машините не уврежда избирателното право. Основната отговорност за големия брой недействителни гласове носи ЦИК, защото машините го забраняват, но на хартия е неизбежно", подчерта Стоилов. 

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. 

Районната прокуратура във Враца е образувала досъдебно производство, а Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години.

Според Румяна Дечева, която от години е част от Европейска организация за наблюдение на изборите само машините могат да се преброят с подобни манипулации.

„Безобразия стават, но е много интересно, че стават и при наличие на камери, които записват. Надявам се органите да вземат решение”, поясни жената.