След като е генериран хешкод, на устройствата не може да се направи нищо, без да остане отпечатък

„Машините за гласуване са абсолютно сигурни. Ако има момент на несигурност, той винаги е бил човешкият фактор - видя се и на първия тур на изборите”. Това заяви бившият председател на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е отмяната от ЦИК на възможността да гласуваме с машини на първия тур на местния вот след доклад от ДАНС за това, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил данни на личния си телефон.

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за гласуване

Симонски даде пример с употребата на машини през 2021 г.  „Тогава въведохме и методология за проверка на машините, която се повтаря сега, след две години - генерират се кодове. Неразбирането на тънкостите в тази технология е сред причините за проблеми с машините”, каза той.

След като е генериран хешкод, не може да се направи нищо, без да остане отпечатък. Машините може да продължат да бъдат тествани – да се правят функционални тестове, обясни той.

Той каза още, че има различни методи за машинно гласуване, включително такъв, при който бюлетината се попълва ръчно и се сканира. В България е избран вариантът машината директно да възпроизвежда бюлетина, поясни Симонски.

Целия разговор гледайте във видеото.

НА БАЛОТАЖА: Гласуваме в около 7250 секции, в 5900 от тях – и на машини