Коментар на директора на "Прозрачност без граници" Калин Славов

Oсвен рекорден брой сигнали за изборни нарушения, рекорден брой бяха и недействителните бюлетини на първия тур на местните избори. Какви са причините? Отговор на този въпрос потърси в „Събуди се” директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

"Въпросът ащо са недействителни бюлетините винаги е стоял и пред експертната общност, а и пред самите политици. Искам да се върна към един призив, който отправяме периодично, практически на всеки избори към Централната избирателна комисия - да даде възможност за достъп до съхраняваните бюлетини от съответния избор. Още от 2019 година, когато беше големият пик на брой недействителни бюлетини, които на места бяха над 25%, експертната общност настояваме за достъп до тези бюлетини. Става въпрос да бъдат преразгледани  изборните резултати. Това го повтарям всеки път. Става дума за това да видим чисто техническите причини, поради които бюлетините стават недействителни. Централната избирателна комисия упорито отказва такъв достъп", подчерта той. 

Машините за гласуване тръгнаха към избирателните секции

И допълни: "Много ми се иска, от време на време, да се припомня на членовете на Секционни избирателни комисии, че те са длъжности лица в рамките на своите ангажименти по провеждане на изборите, по смисъла на Наказателния кодекс. А също така трябва да им се припомня, според мен, или пък се изпуска в процеса на тяхното обучение, наборът от престъпления, които те по този начин извършват, променяйки по някакъв начин вота на гражданите", подчерта Славов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК