Любомир Дацов и Юлиян Войнов с коментар в "Твоят ден"

Министерският съвет вчера прие данъчните закони, сред които и спорния текст, заради който преди месец от ГЕРБ и ДПС се обявиха против. Става въпрос за така наречения „бонус срещу донос“. Запазва се 9%  ДДС за ресторантите, остава нулевата ставка за хляба и брашното, заведенията с две и повече звезди ще е задължително да разполагат с ПОС терминал за плащане на сметките и да плащат заплатите на персонала само по банков път. И още от промените: в брой ще можем да плащаме до 5000 лева, а не 10 000. Дава се възможност и за рязък скок на данъчните оценки, което ще засегне всички собственици на имоти.

МС прие пакета от данъчни закони

Темата коментираха Любомир Дацов, бивш финансов министър, и Юлиян Войнов, икономически анализатор, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Как ще се отрази на доходите ни идеята гражданските договори да се приравнят на трудовите такива

Няма нито една данъчна промяна, която да е съществена, да обслужва бюджета, да генерира икономически растеж и повече приходи, каза Дацов. Тези промени няма да донесат пари в хазната, но ще създадат проблеми за бизнеса, посочи той. Финансистът изрази несъгласие с действия, при които „когато имаш проблеми с инфлацията, стопанска несигурност да товариш бизнеса“.

Има неща, които не са аргументирани добре – данъчната ставка за ресторантьорите, „бонус-донос“ и др., посочи Войнов. По негови думи някои от промените имат смисъл, например повишаване на данъчните оценки на имотите, вдигане на облагаемия максимум на доходите. „Имаме проинфлационен модел на развитие на българската икономика, която трябва да бъде променен. Част от мерките на МФ ще доведат до урегулиране“, допълни финансистът.

БЮДЖЕТ 2024: Предвиждат се по-високи доходи и дефицит под 3%

Ресторантьори коментираха данъчните промени. Стоян Загорчев, собственик на малък ресторант, посочи че за пореден път държавата „напада“ ресторантьорския бизнес. Те настояват и за въвеждане на патентен данък, и за запазване на ДДС от 9% при сегашните условия.

Дацов подчерта, че „когато заради една или друга причина се опитваш да се правиш на добър, а от популизма полза няма, се получава конфликт в гилдията“. Войнов бе категоричен, че голяма част от сивия сектор е в туризма и ресторантьорския бизнес. Гостите смятат, че има сектори, които изобщо не се облагат, а данъчната система насърчава спекулата там.

Повече от разговора гледайте във видеото.