Вчера параметрите бяха обсъдени между правителството и синдикатите

Вече са ясни прогнозните параметри на Бюджет 2024. Вчера те бяха обсъдени между правителството и синдикатите.

Предварителните планове показват, че има намерение за ръст на заплатите с 5%. Нагласите са и доходите на възрастните хора да се повишат с вдигането на пенсиите с 10% от 1 юли. Има идея заплащането за втората година майчинството да се изравни с минималната работна заплата, която от януари ще бъде 933 лева.

Според финансовата рамка, която се подготвя от министър Асен Василев, е заложено дефицитът да бъде под 3%. А прогнозите за следващата година са, инфлацията да е около 5%.

Скок на пенсиите с 10% от юли 2024 г., 933 лв. майчинство за втората година

Към момента няма яснота, дали ще са факт и други две намерения - максималният осигурителен доход да стане 3700 лв. Както и данъчната ставка за ресторантьорите, която беше намалена на 9% заради пандемията, да стане отново 20 на сто.

Местните избори отложиха разглеждането на бюджета в парламента с две седмици. До 15 ноември финансовото министерство трябва да внесе проектозакона, а това даде повод на работодателските организации да критикуват.


„Вече стана традиция бюджетът да се публикува и да се изнася информация и по макро рамката, и по основните параметри за приходната и разходната част в последния момент”, заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ

Рамката на бюджета предвижда по-високи пенсии и заплати, ръст на майчинството през втората година и дефицит до 3 %. А данните бяха оповестени от синдикатите след среща с правителството.

„Така обеща премиера и финансовия минситър, казаха че има 5% реален ръст на доходите. Числа нямаше, имаше обещания”, каза Атанас Кацарчев, икономист в КТ „Подкрепа”.

Преслав Райков: Асен Василев е обявил пред синдикатите, че готви ново увеличение на пенсиите с 10%

Финансовото министерство планира заплатите в държавната администрация да растат, но експерти съветват това да е съпроводено с реформи.

„Числеността на администрацията е прекомерна, трябва да се направят оптимизации на числения състав”, заяви Добрин Иванов.

„Трябва да се търси система за ефективност тия съкращения не водят до нищо както се вижда. В голяма част от структурите заплатите са доста ниски и има протести”, заяви Кацарчев.  

Разнобой между политическите формации се очерта след заявката на Асен Василев ставката за ресторантьорския бранш да се върне на 20%, при действаща 9 на сто.

„ Колкото повече са изключенията от общото данъчно облагане, толкова по-малко са проходите в бюджета”, заяви Добрин Иванов.

„Винаги ниските данъци водят до по-малко приходи и въпроса е откъде да се компенсират”, коментира Кацарчев.

Дефицит до 3% е един от параметрите, към който кабинетът се придържа, за да стане възможно изпълнението на критериите за присъединяване към еврозоната през 2025 година.

„При очакван БВП над 200 млрд. лв. това означава недостиг на 6 млрд. лв. Това означава увеличаване размера на държавния дълг”, обясни Иванов.  

„Аз доколкото видях по макро рамката, има леко намаление на относителния дял на приходите спрямо БВП или БВП е надуто, или изостават приходите”, смята Кацарчев.