Назрява моментът за връщането на българската левица, посочи той

Тази седмица се навършиха 34 години от свалянето на Тодор Живков от власт. На 10 ноември страната къса с комунистическото минало и се завръща в европейското си семейство. Оттогава мина много време – почти две поколения израснаха в държава, която не познаваше думата „другарю“, а бананите за тях не бяха символ на Нова година. 10 от тези 34 години български преход Георги Първанов беше президент на страната. Оглавява БСП през 1997 година, в най-тежката криза, която за малко не изправи страната пред гражданска война при управлението на кабинета на Жан Виденов. Първата част от разговора е посветена не на спомените от първите крачки на българската демокрация, а на резултатите от местните избори. В които "Синя София" за малко не попадна сред вихрушката на червения вятър на промяната. Интервюто беше взето преди решението на Мустафа Карадайъ да подаде оставка като председател на ДПС.

Очевидно е, че узрява ситуацията за връщане на българската левица в мача, а Ваня Григорова олицетворява този стремеж. На БСП приляга да води този процес, но останалите формации не трябва да бъдат елиминирани. Ще бъде грешка ако някой вкара Ваня Григорова в едноличен проект. Тя показва, че може да обедини левицата.

БЕЛЕЗИ ОТ СВОБОДАТА-2: Президентът Петър Стоянов за комунизма, прехода и кризите

 Първанов определи управлението на страната като фалшива стабилност. Необходими са силни лидери, допълни той. Важното е тези, които са в управлението да имат здрави, работещи, конкретни отношения, които да водят към добро, посочи Първанов.

"И аз нося отговорност преди всичко, за това, че ние преди време подкрепихме коалицията на ГЕРБ, но тогава нашия принос не беше оценен. Лично Бойко Борисов ни игнорира”, спомня си той.

 Първанов каза, че вижда положителна промяна в Делян Пеевски и вече е политик с характер. По негови думи той вече е ключова фигура и в ДСП и в управляващата коалиция.

Той сподели своите спомени за успешната съвместна работа със Симеон Сакскобургготски.

"Белези на свободата": Президентът Петър Стоянов за пътя от съветски сателит към демокрация

Политикът каза, че идеята не е привърженик на идеята за ротация. Той е на мнение, че винаги е по-добре да има редовно правителство, а идеята за служебно правителство се е изхабила. Не бих подкрепил корекции в законодателството за служебните правителства, посочи Първанов.
 
„Някои хора гледат с носталгия към миналото, но това не е фатално. Стига да не искат да го върнат по някакъв начин. Аз такава тенденция не съзирам”, каза той
 
 „Трябва да престанем да организираме движения да бутаме паметници. В Европа това не се случва. Паметник на Съветската армия има в половината Европа. Съветската армия е изгонила фашистката армия. Сталинисткият режим е договорка между тримата големи лидери. Прогонването на хитлериската армия си е своего рода освобождение”, каза Първанов.
В България?

Повече гледайте във видеото.