Ваня Григорова ще положи клетва като общински съветник

В 10 часа в понеделник Васил Терзиев ще положи клетва като новия кмет на София, заедно с избраните за общински съветници. Това стана възможно след като съдът отхвърли искането на Ваня Григорова процедурата да се отложи заради жалба на нейния екип срещу резултатите от изборите.

След 14 години управление на Йорданка Фандъкова, от утре „Московска” 33 ще има нов стопанин. В ефира на NOVA Ваня Григорова уточни, че също ще положи клетва като общински съветник, но не се отказва от оспорването на резултата. Според юристи дори и да се намерят достатъчно доказателства за проблем с резултатите от изборите и се стигне до прецедент с насрочване на нови избори, победителят от вота на 5 ноември ще остане кмет до провеждането им.

За да има повторно преброяване на бюлетините, то Ваня Григорова трябва да предостави много основателни причини за това, коментира преподавателят по гражданско право и бивш заместник-председател на ЦИК проф. Таня Йосифова.

Тя обясни, че това се допуска много рядко  и то в случаи, когато става дума за малки населени места, когато изборният резултат се разминава с до 10 гласа.

Всеки кандидат може да оспори решението на Общинската избирателна комисия, напомни проф. Йосифова. Ако съдът сметне, че трябва да обяви изборът за недействителен, тогава трябва да се проведе нов избор, посочи тя. Всички тези действия не засягат встъпването в длъжност на новия кмет, уточни Йосифова.

Ваня Григорова: БСП се включва в армията, която ме напада от страна на ПП и ДБ

Пред NOVA  Ваня Григорова беше категорична - оспорването на изборния резултат остава на дневен ред и утре внася нова жалба.

Именно заради резултатите, обаче, се задълбочава публичния конфликт между Ваня Григорова и ръководството на БСП. В събота Атанас Зафиров определи говоренето й от първо лице единствено число като обидно, защото неглижирало приноса на партията и членовете й за изборния резултат. Григорова посочи, че не смята повече да отговаря на личности, които се опитват за правят скандали. Тя обвини БСП в открити нападки срещу нея.

Зафиров: БСП няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г.

„Защо никой от БСП не застана и не ме защити? А напротив - БСП се включва в армията, която ме напада от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична Българя"”, посочи Григорова.

Григорова посочи, че не е никакъв конкурент на Нинова, за не е част от партията, че не може да бъде избрана за председател. Тя призова хората на „Позитано” да се успокоят.