Темата коментираха криминалистът Иван Савов и адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова

МВР, НАП и Прокуратурата – с нови мерки срещу системните нарушители на пътя. Вътрешното министерство ще изготвя база данни на водачи, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция”, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ще ограничи ли това инцидентите? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова, както и криминалистът Иван Савов.

Прокуратурата, МВР и НАП започват проверки на системните нарушители на пътя

Според Силвия Петкова не трябва да се взимат нови мерки срещу нарушителите, а да се затегне контролът върху старите. Колежката ѝ подчерта, че след всеки нов пътен инцидент се заговаря за нови мерки. По думите на Елица Буенова санкциите не трябва да се налагат кампанийно.

Криминалистът Иван Савов обаче посочи, че откакто държавата конфискува автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, случаите драстично са намалели. „Българинът не може да се вразуми сам, него трябва да го вразуми някой, да му сложи вилицата на врата и едва тогава той влиза в руслото”, категоричен е той. По думите на Славов едва 10% от камерите на АПИ, които са мултифункционални, се използват по предназначение. Криминалистът заяви, че те могат освен да преброяват колите, да мерят скорост и тегло на превозните средства. Това не се правело, защото нямало подготвени кадри в Пътната агенция.

Кола се вряза в заведение в центъра на Варна (ВИДЕО)

Целия разговор гледайте във видеото.