Първата находка на водолазния екип е оловен слитък

Археолози от Националния исторически музей направиха сензационни открития при подводни проучвания до устието на река Камчия в Черно море.

Сред най-вълнуващите открития на водолазния екип са останките на потънал кораб от Османския период, привидно изчезнал тайнствен остров и уникален оловен слитък.

През настоящия археологически сезон, на два етапа, през месеците септември и ноември 2023 г., водолазен екип, ръководен от зам.-директора на Националния исторически музей проф. д-р Иван Христов, се проведоха подводни издирвания северно от устието на р. Камчия. 

Първата находка на водолазния екип е оловен слитък. Любопитен факт е, че е достигнал водите на Черно море от римските мини в района на Корнуол, според ръководителя на проучванията. 
Това е първата находка в български териториални води от такъв характер и датировка. Тежи 5,35  кг и според изръшените лабораторни изследвания в НИМ, включва 98% чист калай. Слитък от Черно море е бил подготвен за доставка за някоя раблотилница на сушата за изработка на бронзови предмети или монети.

Друг изключително рядък предмет привличащ вниманието на археолзите е ритуален съд, изработeн от камък, наречен от древните гърци перирантерий - древногръцки съд, използван в езическите култове като резервоар за светена вода.

Изработена е от дялан камък, мрамор и по-рядко от печена глина. Откриван е в различни светилища. Предметът е първия подобен, излязъл под вода по нашето Черноморие. Изключително рядък е и на сушата.