Става дума за елитна група, съставена от 77 милиона души

Най-богатият 1% от човечеството е отговорен за повече въглеродни емисии, отколкото най-бедните 66%. Това води до ужасни последици за уязвимите общности и глобалните усилия за справяне с извънредната климатична ситуация, се посочва в нов доклад.

Най-изчерпателното проучване на глобалното климатично неравенство, правено някога, показва, че тази елитна група, съставена от 77 милиона души, включително милиардери, милионери и хора с доходи над 140 000 щатски долара годишно, представлява 16% от всички емисии на CO2 през 2019 г. - достатъчно, за да причини повече от един милион смъртни случая поради топлина.

Парниковите газове са достигнали рекордно високи стойности през 2022 г.

Изследването е на международната асоциация Oxfam, Стокхолмския институт по околна среда и други експерти, както и The Guardian. Те са обединени в специално разследване, наречено Голямото въглеродно разделение. То изследва причините и последствията от въглеродното неравенство и непропорционалното въздействие на свръхбогатите, които са наречени „елита на замърсителите“. Климатичната справедливост ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на върха за климата на ООН Cop28 този месец в Обединените арабски емирства.

Докладът на Oxfam показва, че докато най-богатият 1% са склонни да живеят климатично изолиран живот, техните емисии – 5,9 милиарда тона CO2 през 2019 г. – са отговорни за огромни щети върху природата.

Най-голямата тежест пада непропорционално върху хората, живеещи в бедност, маргинализираните етнически общности, мигрантите и жените и момичетата, които живеят и работят навън или в домове, уязвими от екстремни климатични условия. Тези групи е по-малко вероятно да имат спестявания, застраховки или социална защита, което ги излага на по-голям икономически, както и физически риск от наводнения, суша, горещи вълни и горски пожари. ООН казва, че развиващите се страни представляват 91% от смъртните случаи, свързани с екстремни метеорологични условия.

 „Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на унищожение и тези, които най-малко могат да си го позволят, плащат най-високата цена“, коментирс Киара Лигуори, старши съветник по политиката за справедливост в областта на климата на Oxfam.

Енергийно независими: Как Португалия произвежда ток от климата за ден, който стига за цяла година

Разликата в богатството между нациите само отчасти обяснява несъответствието. Докладът показва, че през 2019 г. – последната година, за която има изчерпателни данни – страните с високи доходи (предимно в глобалния север) са отговорни за 40% от глобалните базирани на потреблението емисии на CO2, докато приносът на страните с ниски доходи (предимно в глобалния юг) е бил незначителните 0,4%. Африка, която е дом на около един на всеки шестима души от световното население, е отговорна за само 4% от емисиите.

Oxfam призовава за високи данъци върху богатството на свръхбогатите и налог върху компаниите, работещи с изкопаеми горива, за да се подпомогнат най-засегнатите, да се намали неравенството и да се финансира преход към възобновяема енергия.

Източник: The Guardian