Вчера опозицията три пъти прекъсна заседанието, а един от народните представители нанесе и материални щети

На парламента в Скопие се наложи да смени залата, в която заседава, до отстраняване на щетите, които вчера нанесе депутатът от "Левица" Борислав Кръмов, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова. От втората зала ще е и предвиденото за днес обръщение към депутатите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в следобедните часове ще пристигне в Скопие.

Вътрешното министерство в Северна Македония е направило оглед на нанесените щети в пленарната зала, съобщава МИА. Пред агенцията председателят на парламента Талат Джафери е уточнил, че размерът на материалните щети ще бъде обявен допълнително, но те ще трябва да бъдат покрити от Кръмов. 

По време на обсъждане на промените в новия правилник за работа на парламента вчера депутати от опозиционната партия Левица три пъти прекъснаха заседанието, като Борислав Кръмов счупи монитора и микрофоните на председателската банка. 

В интервю за „Инфомакс” Кръмов заяви, че материалните щети ще бъдат заплатени, „но щетите от процеса, който премахва парламентарната демокрация, са необратими”. Според него парламентът се е превърнал „в обикновен изпълнител на решенията на правителството” и с приетите промени в правилника, срещу които Левица реагира, практически вече няма да има парламент. 

„Когато рейтингът на Левица е в спад, както е в момента, се договарят сценарии, заедно с ДСИ и СДСМ да си помагат, защото това устройва всички партии. Защо Левицата не направи това за други, далеч по-важни теми от тези за промените в правилника за работа на на парламента? Сигурно (председателят на Левица Димитър) Апасиев утре ще прави сцени, за да го забележат, за това, че не му хареса боята по стените на парламента, а мълчеше за френското предложение и казуса с Клиниката по онкология”, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.

Според опозиционната партия вчерашните сцени в парламента на Северна Македония са сценарий на правителството и Левица, след като председателят на парламента не е повикал охраната, въпреки че "някой 10 минути троши парламента”.

Късно снощи с позиция излязоха и от управляващия СДСМ, които в съобщение заявиха, че депутатите от Левица „трябва да носят отговорност за безчинствата си” и очакват прокуратурата да се задейства.

Източник: Маринела Величкова, БТА