Кое накара морската общественост да се обърне за помощ към държавата и има ли вече отговори на запитванията?

Oт Българската асоциация на морските капитани изпратиха писмо до премиера Николай Денков и до министъра на външните работи Мария Габриел. Те изразиха сериозно безпокойство за отвлечения кораб "Galaxy Leader", в който има и българи. 

10 дни: Корабът "Galaxy Leader" с българи на борда още е в плен на йеменски бунтовници

Според капитан Иван Цонев, председател на УС на Асоциацията на морските капитани причината за писмото е, че 10 дни няма никакви действия по въпроса. "Очакваме да има някакви стъпки за решаването му. Мария Габриел трябва да се срещне с представители на Йемен. Да се повдигне въпроса заедно с нашите европейски и натовски партньори. Този казус да бъде поставен на международно ниво и да се търси някакво решение. Трябва да се преговаря с правителството, което владее Йемен и ръководи бунтовниците. Защото Иран може да ги подкрепя политически и финансово, но мисля, че не с тях трябва да се водят преговори", коментира той.

Четвърто денонощие няма контакт с кораба "Galaxy Leader" с двама българи на борда

"Един от поводите да повдигнем въпроса е, че според нас политическите искания са неизпълними и би трябвало да започнат преговори, в резултат на което да се стигне до някакво компромисно решение, така че корабът и екипажът да бъдат освободени", заяви Цонев.

Повече гледайте във видеото.