Гладиаторът на режисурата празнува рожден ден

Описан от филмовия продуцент Майкъл Дийли като "най-доброто око в бизнеса", режисьорът Ридли Скот е роден на 30 ноември 1937 г. в Саут Шийлдс, Тайн и Уеър. Баща му е инженер и кралски офицер и семейството го следва навсякъде в Обедниненото кралство и в Европа.

Ридли иска да се присъедини към кралската армия (по-големият му брат Франк вече се беше присъединил към търговския флот), но баща му го насърчи вместо това да развие своите артистични таланти.  Бъдещият режисьор отива в колежа по изкуствата в Уест Хартълпул, а след това в Кралския колеж по изкуства в Лондон, където помага да се основе филмовия отдел.

Ед Харис на 73: Не искам да правя друго, освен да бъда на сцената (СНИМКИ)

През 1962 г. той се присъединява към Би Би Си като стажант сценограф, работещ върху няколко известни сериала. Скот посещава курс за стажант-режисьор и първата му режисьорска работа е в епизод от популярен полицейски сериал на BBC. Следва още телевизионна работа, но разочарован от слабите финансови възнаграждения в компанията, той се заема с реклама. Заедно с по-малкия си брат Тони Скот Ридли създава рекламната продуцентска компания RSA (Ridley Scott Associates) през 1967 г. и прекарва следващите 10 години, правейки някои от най-известните и най-обичаните телевизионни реклами, показвани някога по британската телевизия.



Той започва да работи с продуцента Дейвид Пътнам през 70-те години на миналия век, разработвайки идеи за игрални филми. Първото им съвместно начинание, "Дуелистите" (1977) печели наградата на журито за най-добра първа творба в Кан през 1977 г. и е номиниран за "Златна палма". Това е изключително успешен старт в кино бранша за Скот.

Успехът на "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова Надежда" (1977) вдъхновява Ридли към създаването на научна фантастика и той приема предложението да режисира нискобюджетния научнофантастичен филм на ужасите "Пришълецът" (1979), който  утвърждава световната му репутация на филмов режисьор.

Следва научнофантастичният екшън „Блейд Рънър“ (1982), в който главната роля е поверена на изгряващата звезда Харисън Форд. Скот режисира поредица от филми, с които усъвършенства своето майсторство и се доказва като изключителен талант.

Следващият голям проект на Ридли Скот е обратно в света на рекламата, Неговата продукция е избрана през 90-те години за една от „50-те най-добри реклами“ на XX век.

През 2000 година Ридли Скот завършва работа по супер продукцията „Гладиатор“ с Ръсел Кроу и Хоакин Финикс в главните роли. Филмът се превръща в тотален хит и печели 5 награди „Оскар“.

Следат филмите „Мълчанието на агнетата“ – „Ханибал“, военния екшън „Блек Хоук“ (2001), „Кибритлии“ (2003) с Никълъс Кейдж, „Тристан и Изолда“ (2004),  историческата супер-продукция „Небесно царство“ (2005) с участието на Лиъм Нийсън и Орландо Блум, "Добра година" (2006) с Ръсел Кроу, "Мрежа от лъжи" (2008) с Леонардо ди Каприо, Ръсел Кроу и Оскар Айзък, "Робин Худ" (2010) отново с Ръсел Кроу и Оскар Айзък, "Изход: Богове и царе" (2014) с Крисчън Бейл, "Марсианецът", "Последният дуел", "Домът на Гучи" (2021) с Лейди Гага, Джеръми Айрънс, Адам Драйвър, Ал Пачино, "Наполеон" (2023) с Хоакин Финикс и др.

Сър Ридли Скот е носител на „Златен глобус“, „БАФТА“,  две награди „Еми“, „Сатурн“ и „Хюго“, номиниран е за три награди „Оскар“.

По-възрастен брат е на режисьора Тони Скот.

От 2015 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Ридли Скот е удостоен с титлата Рицар Бакалавър на Ордена на Британската империя на новогодишните награди на кралицата през 2003 г. за неговия „съществен принос към британската филмова индустрия“. 

На 3 юли 2015 г. той е удостоен с почетна докторска степен от Кралския колеж по изкуствата на церемония в "Роял Албърт Хол" в Лондон. 

Четиридесет години след режисьорския му дебют, филмите му продължават да пресичат границите на стила и жанра, ангажирайки публиката и вдъхновявайки следващото поколение филмови таланти.