Решението дойде малко след откриването на COP 28

Страните, които участват в международната конференция за климата COP 28, открита в четвъртък в Дубай, постигнаха споразумение за създаване на фонд за изплащане на компенсации за понесени загуби и щети на климатично уязвимите страни по света. Това е една положителна стъпка, която вероятно ще намали напрежението, породено от спорове по финансови въпроси във връзка с климатичните промени между северните и южните държави на планетата.

Историческото решение за фонд за компенсации беше приветствано с аплодисменти от делегатите на близо 200 страни участнички в COP 28. То придава конкретни измерения на основния резултат, постигнат на международната конференция COP 27 в Египет миналата година, когато създаването на този фонд беше одобрено по принцип, но без никакви детайли.

Учени: Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 г.

Текстът за създаването на фонда беше одобрен още при откриването на COP 28 и разсейва опасенията, че няма да бъде постигнат компромис в хода на преговорите за намаляване на парниковите емисии, отговорни за глобалното затопляне.

Веднага ОАЕ обявиха, че отпускат 100 милиона долара. Германия обеща 100 милиона долара, Великобритания - до 60 милиона долара, САЩ  - 17,5 милиона долара и Япония - 10 милиона долара. Тези суми са все още далеч от десетките милиарди долари, необходими за компенсиране на щетите, причинени от климатичните промени на най-уязвимите държави в света.

Източник: Габриела Големанска, БТА