Според биолога Тод Атвуд те вече са застрашен вид

Ветровито и снежно селце в Аляска. Само ято снежни гъски се опитва да се нахрани с риба преди да мигрира на юг. Но постоянните обитатели там са полярните мечки. Те живеят върху леда през по-голямата част от живота си, където намират основната си храна. Все повече от тях обаче са на сушата, вместо в ледените води. Намаляването на ледената покривка оказва негативно влияние върху тях, тъй като те не разполагат с достатъчно пространство за лов, според Voice of America (VOA).

Полярна мечка уби двама души в Аляска

Роберт Томпсън, който е ловец от селото, разказва, че през последните 50 години са настъпили драматични промени заради топенето на арктическите ледове. Това е застрашило популацията на полярните мечки. Според биолога Тод Атвуд те вече са застрашен вид и може да изчезнат. Когато ледът се топи, мечките са принудени да се придвижват на дълги разстояния, понякога дори по 350 км за няколко дни, за да си намерят храна. Дори и най-силните може би няма да го преживеят, смята Атвуд. Той посочва, че те дори са започнали да се хранят с труповете на китове.

Учени: Ситуацията с топенето на полярните шапки и ледници е критична (ВИДЕО)

Възможни са и конфликти между човека и мечките, отбелязва Voice of America (VOA). Вече има поставени постери да се внимава, тъй като те излизат на сушата. Международният съюз за защита на природата и природните ресурси предупреждава, че полярните мечки може да изчезнат до края на века. Проучванията показват, че през първата декада на 21 век популацията на полярните мечки е намаляла с 40%. В света са останали близо 26 000, казват учените, които се занимават с опазването на природата. И те могат да изчезнат, ако не се вземат мерки. „Сигурни сме, че без леда няма да има полярни мечки”, категоричен е биологът.

Източник: Voice of America/dariknews.bg