Институциите в страната не приемат на сериозно нейния случай

Миляна Кръшманович от Босна и Херцеговина бяга от дома си, за да построи живота си отначало. Тя губи зрението си, след като ражда третото си дете. Тогава обаче се сблъсква с агресията, пише Радио "Свободна Европа".

„Първо започнаха подмятанията, омаловажаваха ме, че няма да съм способна да си върша работата и да се вписвам в семейството, както е било преди. Бях осъдена на постоянна битка с родителите на моя съпруг, на които трябваше да доказвам, че въпреки загубата на зрение, мога да продължа да бъда жена и съпруга”, казва Миляна пред Радио „Свободна Европа”. Тя започва обучение за физиотерапевт, но семейството ѝ се противопоставя и я изолира. „Трябваше да ме разкарат някак, да напусна къщата. Но да изоставя децата си беше абсолютно неприемливо за мен”, казва Миляна.

Историк за Студената война: Целият свят беше част от тази игра

Следва процедура за развод, а тогава жената е дори бита от своя съпруг. “Започна с обиди, но скоро последваха и удари, в един момент дори загубих съзнание. Дъщеря ни, която по това време беше на 11 г., се обади в полицията", разказа Миляна пред "Свободна Европа". Въпреки това институциите не приемат на сериозно нейния случай.  Кръшманович намира помощ от фондация, която съдейства на жертви на домашно насилие. „Малките общности все още са затворени. Много е трудно за една жена да започне да говори за насилието, защото тя е заклеймена, още преди да е излязла от полицията насилникът ѝ знае, че е там и е подала сигнал”, казва Мирзета Толмянович от фондацията.

Отнема 3 години на Кръшманович, за да намери безопасно място за нея и децата, както и да се установи на нова работа. “Най-ниските наказания в Босна и Херцеговина са наложени за домашно насилие. Ако законът постановява между 1 и 5 години затвор, а съдът наложи 8 месеца, ние уронваме силата на правото и изпращаме погрешно послание”, казват от фондация „ЛАРА”.

Източник: Радио "Свободна Европа"