В момента са регистрирани близо 2000 случая на дребна шарка

Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.

В момента са регистрирани близо 2000 случая на дребна шарка в национален мащаб в 29 окръга, уточни министерството на здравеопазването в прессъобщение. Съвместно със семейните лекари, ведомството ще организира също информационна кампания сред родителите за програмата за ваксинация.

Лекари: Расте броят на заразените с морбили

Дребната шарка (морбили) е инфекциозно заболяване, което се предава лесно сред неваксинирани деца, а понякога протичането на болестта е тежко и предизвиква усложнения, посочва министерството на здравеопазването и допълва, че ваксинационното покритие срещу морбили с първа доза е 78% на национално равнище, а с втора доза – 62 на сто. Ведомството уточнява, че през последните повече от 10 години ваксинационното покритие срещу дребна шарка постоянно намалява. 

Приетата неотдавна Национална стратегия за ваксинация има за цел да премахне рисковете за общественото здраве, предизвиквани от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, посочва министерството.

Източник: София Георгиева, БТА