Едно от предложенията е за главен прокурор с по-кратък мандат и без право за следи за законността на нормативните актове

Съдебната власт - с най-много и най-сериозни промени в Конституцията. Магистрати и експерти обаче имат сериозни критики към новите текстове. Главен прокурор с по-кратък мандат и без право да следи за законността на нормативните актове записаха депутатите в предложенията си за промени в Конституцията.

"Практически, фигурата се изпразва от съдържание - ние се люшкаме от крайности - главен прокурор, мислен за всесилен, като един прост администратор на една Върховна прокуратура, който няма да има никаква възможност да осъществява професионално ръководство на прокуратурата", заяви Владимир Николов - председател на Асоциацията на прокурорите.

Депутатите приеха промените в Конституцията на първо четене

В същото време обвинител номер едно ще може да изкара два мандата по 5 години на поста, вместо сегашното положение - един, със седемгодишен срок. Адвокатурата контрира:

"Съгласете се - ако си бил пет години на върха на една структура - много лесно така, би бил, и избран още веднъж за пет години. Адвокатурата е против увеличаването на мандата и също, удължаването на срока и също смятаме, че е противоконституционно и трябва да стане с Велико Народно събрание", посочи Валя Гигова от ВАдС.

Народното събрание реши да раздели Висшия съдебен съвет на две отделни части. И така кариерното развитие и обучение на магистратите, сградният фонд и заплатите ще зависят от двата самостоятелни съвета - Съдийски и Прокурорски. Но с една уговорка - при представителите на обвинението избраните от професионалната общност ще са трима от общо десет души в него.

Промените в Конституцията ще влязат за втори път на първо гласуване

"Поставянето на прокуратурата под практически пълен политически контрол няма да е добре не толкова за нас, колкото за всички останали", подчерта Николов.

"Нашето предложение е Народното събрание единствено да избира, но номинациите да се правят от адвокатурата, от академичната общност и от президента, защото моделът, подобен модел, съществува почти навсякъде", каза още Гигова.

Действащи съдии и прокурори да не могат да бъдат предлагани за членове на ВСС  - това също е сред предложенията за промени в Конституцията.