Причината за отлагането е чувствителната тема за ядрената бомба

Филмът "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан в крайна сметка ще бъде пуснат по кината в Япония, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на японския дистрибутор. В изявление разпространителите казаха, че решението "Опенхаймер" да излезе на голям екран в страната през 2024 г. е взето "след месеци на обмислен диалог, свързан с темата, и отчитайки особената чувствителност за нас, японците".

Няколко държави цензурираха сцена от "Опенхаймер" (ВИДЕО)

Филмът разказва за Дж. Робърт Опенхаймер, наричан "баща на атомната бомба", и е хроника на разработването на оръжието по време на Втората световна война. 

Изборът "Опенхаймер" да разглежда, но не и изрично да изобразява бомбардировките на Хирошима и Нагасаки от САЩ, причинили смъртта на десетки хиляди хора и оставили мнозина с наранявания за цял живот, беше горещо обсъждан в медиите.

„Опенхаймер”: Филмът за създателя на първата атомна бомба излезе по киноекраните

Филмът на Нолан беше пуснат по кината в повечето територии през юли и спечели над 950 милиона долара. Оставаше обаче въпросът дали "Опенхаймер" някога ще излезе на голям екран в Япония. От японската компания, която разпростанява филма казаха, че след прожекцията са почувствали, че това е "изключително кинематографично преживяване, което надхвърля традиционния разказ и трябва да се види на кино".

Източник: Елена Христова, БТА