"Откриват се нови болнични легла, а в същото време хората изглеждат все по-болни", допълни той

16% от българите си признават, че са давали рушвет в болница, а близо 54% нямат доверие в работата на Здравната касата. Изследването е направено за целите на Гражданската инициатива „Здравен барометър“ от „Галъп интернешънъл”.

Гражданите казват, че не са доволни от Здравната каса и вероятно биха казали същото за много други български структури и институции. Защото в годините средствата, които се отделят за здравеопазване растат, а хората не стават все по-недоволни. Откриват се нови и нови болнични легла, а в същото време хората в България изглеждат все по-болни. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп”.

Дечев: НЗОК се превръща във филиал на съответната партийна централа

„Това е една тежко нереформирана система, в която като че ли хората се чувстват двойно ощетени. Веднъж защото е нереформирана сама и втори път, защото това е система, която се занимава с тяхното здраве и живот”, заяви Симеонов.

Той посочи още, че когато се пита за отношението към личните лекари, 75% от осигурените казват, че им имат доверие. Но когато се попита за Касата резултатите са видни.

„Тази система не може да се реформира сама себе си. Нужна е воля от страна на политиците.  Нашата работа на социолози, юристи - в случая това е инициатива на проф. Даниел Вълчев, и на икономисти е да погледнем отвън системата и да посочим тесните места”, добави той.

Тошко Йорданов: Големият въпрос е как се източва НЗОК, защото в момента 8 млрд. са на масата за крадене

„Хората по-скоро знаят колко плащат, но се оказва, че далеч не в такава степен знаят за какво плащат. Тоест те знаят размера, но не са сигурни за съдържанието. И ако ги питаме специално за съдържанието даже са леко предубедени”, посочи изпълнителният директор на „Галъп”.2

Казусът „Пирогов”: Директорът на болницата отхвърли обвиненията. Хинков обяви кога би подал оставка (ОБЗОР)