Какво споделят някои от командосите, които са били на мисии в Ирак

Навършват се 20 години от атентата в Кербала. На 27 декември 2003 година база "Индия" в Кербала, Ирак, бе атакувана с камион-бомба. Загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени.

Атаката срещу българската база в Кербала остава най-кървавия атентат в съвременната ни военна история, твърдят рейнджъри, участвали в първата ни мисия в Ирак.

Тодор Станков разказа, че когато през 2018 г. се връща в Ирак е разговарял с хората, които са били в армията на Махди. Той каза, че от независими източници е научил, че зад атентата стои Махмуд ал Хасани Сархи. На 27 декември 2003 г. в Кербала към база „Индия“, където е настанен българския военен контингент, се приближава цистерна, пълна с експлозиви. Нападателите са елиминирани, но секунди по-късно следва мощен взрив.

В Карлово пред 61-а механизирана бригада отдадоха почит към загиналите. „Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приносът им към международния мир и сигурност, и се покланяме дълбоко пред героизма и саможертвата“, каза военният министър Тодор Тагарев.

Пред Паметника на загиналите срещу световния тероризъм е и майката на 13-ата последна българска жертва в Ирак. Майката на офицерски кандидат Марин Милев каза, че „болката е постоянна, но свикваш да живееш с нея, за нея лек няма“. Краят на войната в Ирак не донася покой и на майката на офицерския кандидат Антон Петров.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Свидетелски разказ за атентата в Кербала

За да им отдадат почит, 15 отбора от специалните части на Българската армия, НСО, МВР и ГДБОП се включиха в състезанието ”Commando challenge 2023 – да помним загиналите“, което се проведе в края на септември.

Екип на NOVA разговаря с някои от командосите, които са били на мисии в Ирак и са участвали в бойните действия.

„Това, което не искам да забравя, са жертвите, които са дадени, както и да не се допускат повече такива”, сподели един от тях. „Винаги трябва да се стремим към високи резултати в подготовката и оборудването”, добави още той.

„Когато се случи трагедията с Първи батальон, ние декларирахме още по-голяма готовност да отидем в Ирак и да поемем щафетата. Няма да забравя чувството, когато видиш как обикновени български момчета попадат в бойна ситуация и се превръщат в герои”, спомня си друг военен. Той припомня и смъртта на Димитър Димитров от Втори пехотен батальон, който загина четири месеца по-късно при кървава засада, отново в Кербала.

Възпоменателни панихиди в памет на загиналите се проведоха и в Русе.
Междувременно стана ясно, че страната ни обмисля участието в мисия в Червено море за защита на корабите от нападения на пирати. Най-вероятно ще бъдат изпратени офицери, които са подготвени за такива ситуации, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Повече по темата гледайте във видеото.