"Призоваваме всеки, който може да допринесе за установяване на цялата истина, да помогне", каза близките на Пламен Пенев

Искаме правдата да възтържествува. Това заявиха в студиото на „Здравей, България” дъщерите и бившата съпруга на починалия след гонка в Стара Загора 58-годишен бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев.  

"Вярваме в Господ и в правдата. Призоваваме всеки, който може да допринесе за установяването на цялата истина, да помогне. Защото не може да вярваме, че компетентните органи действително са компетентни", допълни Борислава. 

„Ние не просто смятаме, че баща ми е пребит до смърт. Ние го виждаме на свидетелските кадри, заснети от хора, присъствали на мястото, което не мога да нарека местопроизшествие. Това е местопрестъпление. Виждаме как баща ни е зверски налаган със страшни ритници”, заяви Борислава Пенева.

„Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Да има пожарна? Той вече е бил катастрофирал. Няма къде да ходи. Не му е оказана първа помощ, а е използвана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние”, посочи и другата дъщеря на починалия Ивелина.

По думите на Борислава на клипчета в социалните медии се вижда как след катастрофата баща ѝ все още е жив и полицаите се опитват да го издърпат от колата. „До настоящия момент няма обаждане от полицията – нито до мен, нито до друг член на семейството”, подчерта тя.

Мъжът, починал след гонка в Стара Загора, е бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев

Ивелина сподели, че е била в Холандия и е видяла от социалните мрежи какво точно се е случило с баща ѝ. „Абсолютно всичко беше в социалните мрежи. Така аз разбрах, че баща ми е бил убит от бой. В този момент исках да звънна веднага на дежурния в Районното управление в Стара Загора. Звънях на 112, за да получа информация, но ми бе отказана. Никой не се свърза с мен, за да ми каже какво се е случило”, подчерта младата жена.

По повод съдебната експертиза Борислава беше категорична: „Държим да има съдебна експертиза. Но ще направим всичко възможно тя да не бъде извършена в Стара Загора. Много от нещата говорят, че случаят ще бъде потулен. Опитват се да скалъпят различни истории, включително това, че баща ми е заплашвал младежи с нож”.

Полицията твърди, че сигнал за заплахи от страна на Пламен Пенев действително е бил получен. „Оказа се, че младежите, които са го подали, са дали показания пред следователите, че нож не е имало. И те са били младежи, а не деца. Баща ми си е разхождал кученцето. Понеже много го обичаше, не даваше на никой да му се кара. Вероятно се е стигнало до размяна на реплики”, твърди Ивелина.

Борислава сподели, че баща им винаги ги е съветвал, когато има проблем, да се търси съдействие от полицията. „Познавайки го, предполагам, че е казал: "Момчета, ще се обадя в полицията”. И предполагам, че тези младежи са се уплашили и са подали сигнал първи. Но не смятам, че е имало някакъв сериозен конфликт”.

„Искам да поясня, че аз съм бившата съпруга на Пламен, но след развода останахме в много добри отношения. Той никога не е бил агресивен към никого. Дори в моменти, когато е бил афектиран, не е проявявал агресия”, заяви Румяна Пенева в отговор на въпрос защо Пламен Пенев не се е подчинил на полицейското разпореждане да спре автомобила.

„Познавайки баща ми, той агресия към полицаите не е проявил. Тази дума „съпротива”, която ползват – по-скоро е било самозащита, защото е бил притиснат”, уточни Борислава. И допълни, че в момента семейството се опитва да изясни обстоятелствата, при които се е стигнало до преследване. „За нас той е бил принуден да бяга. Не може да знаем дали този полицай, който отива към него на бензиностанцията, не е проявил агресия към баща ни, какъв въпрос му е задал. Стара Загора е голям град, но всички се познаваме. Почти няма човек, който да не познава баща ни, и човек, когото баща ни да не познава. Не знаем дали няма и някакъв личен мотив. В момента не мога да изключа никаква хипотеза”, посочи Борислава.

Другата дъщеря на починалия - Ивелина, подчерта, че Пламен е приемал предписани му от лекар медикаменти. "Баща ми имаше заболяване, за което има назначени лекарства. Но по никакъв начин тази диагноза не го правеше агресивен", категорична е тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.