От Белия дом казват, че не искат разширяване на войната

Бунтовниците хути се заканиха да продължат с атаките срещу кораби в Червено море.Това последва след ударите на САЩ и Великобритания в Йемен, които послужиха като отмъщение за нападението на подкрепяната от Иран групировка срещу корабоплаването в стратегически важния воден път. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Патси Уидакусвара в своя репортаж. Хиляди хора маршируваха по улиците на столицата на Йемен, протестирайки през нощта срещу ударите на САЩ и Великобритания срещу цели на хутите. Говорителят на групата Яхя Сари обеща отмъщение.  

Гигантските тролове, които се "борят" за опазването на природата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Американският и британският враг носят пълната отговорност за престъпната си агресия срещу нашия йеменски народ и тя няма да остане ненаказана”, каза Сари. Около 60 цели на хутите бяха атакувани в четвъртък миналата седмица от повече от 100 ракети на САЩ и Обединеното кралство, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Холандия, по нареждане на Джо Байдън, предава VOA.

„Ние ще се погрижим да отговорим на хутите, ако продължат с това възмутително поведение заедно с нашите съюзници”, категоричен е Байдън. Хутите, подкрепяни от Иран, предприеха разрушителни атаки срещу кораби в Червено море. Те казват, че правят това в подкрепа на палестинците под израелска атака в Газа, но някои от атакуваните кораби нямат връзки с Израел, съобщава VOA.

Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

„Хутите спечелиха известна легитимност както у дома, така и в целия регион, като обвързаха действията си с конфликта в Газа. Те казаха, че действат и подкрепят палестинския народ“, коментира анализаторът Александра Старк. 

От Белия дом казват, че не искат разширяване на войната. Не е ясно дали ударите ще възпрат или ще провокират повече атаките на хутите. 

Генералният секретар на ООН призовава всички участващи страни в конфликта да не ескалират още повече ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и по-широкия регион, предава VOA.

Източник: vesti.bg/Voice of America