Balaklava Blues е плод на любовта на съпрузите Марк и Маричка Марчик

На международния музикален фестивал Globalfest в Ню Йорк украинско-канадска група пее песни за силата и съпротивата срещу руската инвазия. Групата Balaklava Blues е една от 10-те от цял свят, които участват на Globalfest, съобщава Voice of America (VOA).     

„Музиката е ключов начин за артистите да изразят себе си, но и за света наистина да разбере какво се случва около тях“, казва Изабел Софер, директор на фестивала.   

Фестивалът се стреми да създаде културно съзнание - мисия, която организаторите смятат за все по-важна. Balaklava Blues излезе на сцената за сет в David Geffen Hall. Групата е плод на любовта на съпрузите Марк и Маричка Марчик, които се запознават в Украйна по време на проевропейските протести през 2014 г.

След иранските ракетни удари: Хората в Ирак се страхуват за сигурността си

Марк, който работел в Киев, срещнал Маричка, украински етномузиколог. Тя пеела традиционни песни на демонстрация в памет на млади мъже, убити от полицията за борба с безредиците, предава VOA. „Там наистина се влюбихме…“, казва Марк Марчик. Миналия октомври Маричка се върнала в Украйна, за да служи на своя народ, съобщава VOA.

„Тя е военен медик в Източна Украйна. Тя е доброволец за 3-ти танков взвод на въоръжените сили на Украйна. Което означава, че живее в къщи и села, които са предимно изоставени и обстрелвани“, разказва Марк. 

Как да се освободиш от стреса с помощта на изкуството (ВИДЕО)

Мултимедийно изпълнение на групата комбинира теми за загуба и насилие. „Това със сигурност е предизвикателство. Предизвикателство е да си в двата свята, защото те са толкова различни. Преди по-малко от седмица тя спеше в кола в полето, докато чакаше да получи команда в кой град да отиде и постоянно чуване на експлозии", казва Марк. 

Balaklava Blues искат хората по света да знаят за бруталната война, която бушува в Украйна, предава VOA

Източник: vesti.bg/Voice of America