Ако решението остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще трябва да върнат на държавата над 1,6 млн. евро

Софийският Окръжен Съд призна българската държава за собственик на 66  недвижими имоти - гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. Решението идва след десетилетна съдебна битка. То не е окончателно. Информацията е от Министерството на земеделието и горите.

Това е по последното висящо дело за казуса с т.нар. „царска” реституция.  Делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердиданд I и Борис III. 

"ЦАРСКИТЕ" ИМОТИ: Специално законодателство може да реши проблема с дворците

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege - по право, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, бившият премиер на Република България Симеон Борисов Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г.