"Да сложиш един политик за съдия е белег на известна нецивилизованост”, обясни Александър Кашъмов

„Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е противоконституционен. Очевидно той се случва на базата на политически договорки. Никой не е дал възможност да има номинации извън основните политически субекти. Никой не даде възможност на различни представители на професионалната общност или на гражданското общество да участват в активна и отворена процедура пред Комисията по конституционни въпроси”. Това заяви доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Повод за думите му е положената клетва на 26 януари на конституционните съдии от парламентарната квота. Той смята, че с този избор се „приплъзваме към конституционна криза, защото се поставя под въпрос легитимността на една от основните институции на публичната власт в България”.

Новите конституционни съдии положиха клетва, президентът бойкотира церемонията (ОБЗОР)

Според адвокат Александър Кашъмов от “Програма Достъп до информация” би било абсурд, ако Атанасова и Белазелков участват в делото, което разглежда противоконституционността на техния избор. Той изтъкна, че формално процедурата е спазена.

Пътят на Атанасова и Белазелков към Конституционния съд

„Да сложиш един политик за съдия е белег на известна нецивилизованост”, смята още адвокатът. Той обясни, че има два основни компонента на работата на съда – запазването на баланса между институциите и опазването на основните права.

По отношение на Филип Димитров, Янаки Стоилов, Любен Корнезов, които също са били конституционни съдии и са имали участие в политиката, и двамата гости изтъкнаха техния неоспорим професионализъм в юридическата материя. 

Целия разговор гледайте във видеото.